Obavijesti

News

Komentari 13

Europska komisija najavila sudsku tužbu protiv Slovenije

Europska komisija najavila sudsku tužbu protiv Slovenije
1

Prema tvrdnjama Komisije, koja se sada odlučila na tužbu, Slovenija je istragom u svojoj središnjoj banci prekršila pravilo zaštićenosti arhiva ECB-a

VIDEO

Europska komisija najavila je u četvrtak da će pred sudom Europske unije u Luksemburgu pokrenuti postupak protiv Slovenije zbog neovlaštene zapljene dokumenata Europske centralne banke (ECB),  do čega je došlo prilikom kriminalističke istrage koju je slovenska policija provela u zgradi slovenske središnje banke 6. srpnja 2016. godine.

Tijekom nacionalne istrage protiv zaposlenih u  središnjoj banci u Ljubljani slovenski su organi, uz dokazni materijal protiv osumnjičenih, neovlašteno zaplijenili i zaštićenu dokumentaciju i računalnu opremu Europske centralne banke (ECB) koja nije bila povezana s istragom, a slovenske vlasti ni nakon više pokušaja nisu dali zadovoljavajuće obrazloženje tog "jednostranog poteza" niti se uspjelo doći do sporazumnog rješenja, naveli su u izjavama u Bruxellesu predstavnici Europske komisije, prenose slovenski mediji.
Prema tvrdnjama Komisije, koja se sada odlučila na tužbu, Slovenija je istragom u svojoj središnjoj banci, koja je s obzirom na članstvo Slovenije u Europskoj monetarnoj uniji dio Eurosustava, prekršila pravilo zaštićenosti arhiva ECB-a,  prema protokolu 7 iz Ugovora u funkcioniranju EU-a. Osim toga, tvrde u Bruxellesu, Slovenija nakon toga u pokušajima Komisije da se dođe do sporazumnog rješenja nije djelovala konstruktivno, čime je prekršila 4. član Ugovora o djelovanju EU-a koji članice u njihovim međusobnim odnosima i odnosima s ustanovama EU-a obvezuje na "lojalnu suradnju", kršeći tako europsko pravo.

Zanimljivo je da se Slovenija prilikom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne odluke o granici također pozivala na isti član Lisabonskog ugovora te tvrdila da Hrvatska neprovedbom arbitražne presude krši europsku pravnu stečevinu i načelo lojalnosti u suradnji.
Slovenska policija je 2016. godine pokrenula istragu zbog sumnji da su vodeći ljudi u središnjoj banci 2013. godine sudjelovali u "friziranju" dokumentacije o bilancama državnih banaka prije nego što su one zbog loših kredita dokapitalizirane  proračunskim sredstvima i tako sanirane nakon velike bankarske krize, navodno u suradnji s nižim službenicima europskih institucija.
Neki slovenski ekonomisti, među njima i makroekonomist Jože Mencinger, tvrde da je opsežna sanacija slovenskih banaka 2013. bila nepotrebna, odnosno da su njihovi loši krediti i potencijalni gubici u njihovim bilancama namjerno prikazani većima i "napuhani" kako bi se banke kasnije privatizirale.

Odmah nakon što je kriminalistička istraga provedena u prostorijama središnje banke u Ljubljani protiv zapljene dokumenata ECB-a kod slovenskih vlasti prosvjedovao je guverner ECB-a Mario Draghi te o tome obavijestio Europsku komisiju.
Bivša slovenska vlada, koju je vodio Miro Cerar, te slovensko državno odvjetništvo tada su izjavili da kriminalistička istraga nije povrijedila privilegije i imunitet koji prilikom sudskih i drugih postupaka uživaju predstavnici institucija EU-a jer su se pod istragom našli slovenski državljani i javni službenici.
Slovenski nacionalni istražni ured (NPU), specijalizirani odjel policije za gospodarski i organizirani kriminal, u prosincu prošle godine je potvrdio da je protiv više službenika središnje banke podnio kaznenu prijavu zbog "zloporabe službenog položaja", a u vezi sa sanacijom slovenskih banaka 2013. godine.
Prema navodima slovenskih medija, među prijavljenima su svi članovi savjeta središnje banke iz tog vremena, a i bivši guverner Boštjan Jazbec, koji je lani otišao na novu dužnost u Bruxelles, prije završetka redovitog petogodišnjeg mandata u Sloveniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina