Obavijesti

News

Komentari 5

Europski parlament suglasan sa sankcijama prema Bjelorusiji

Europski parlament suglasan sa sankcijama prema Bjelorusiji

EU je nametnula i sankcije Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora na što je Lukašenko odgovorio propuštanjem migranata iz trećih zemalja preko Bjelorusije prema granicama EU-a

VIDEO

Europski parlament suglasio se u četvrtak s politikom Europske komisije prema bjeloruskom režimu i uvedenim sankcijama koje su posljedica kršenja građanskih sloboda i ljudskih prava. 

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson zastupnicima je predstavila izvješće o stanju u Bjelorusiji godinu dana nakon namještenih predsjedničkih izbora i nasilnih suzbijanja masovnih prodemokratskih prosvjeda.

Johansson je kazala da se stanje u toj zemlji ne popravlja i da Lukašenkov režim nastavlja obračun s neistomišljenicima.  

EU je nametnula i sankcije Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora na što je Lukašenko odgovorio propuštanjem migranata iz trećih zemalja preko Bjelorusije prema granicama EU-a.

"Instrumentalizacija migranata još je jedan zabrinjavajući primjer Lukašenkovog zanemarivanja međunarodnih normi", navela je Johansson.

Za usvajanje njezina izvješća glasalo je 506 zastupnika, protiv je bilo 29, a suzdržanih 139.

EK će suspendirati izdavanje viza za bjeloruske dužnosnike?
EK će suspendirati izdavanje viza za bjeloruske dužnosnike?

“Jedini izlaz iz ove krize su novi, slobodni i pošteni izbori u Bjelorusiji, kojih se ne samo bjeloruski predsjednik Lukašenko, već i ruski predsjednik Putin toliko plaše", kazao je u raspravi litavski zastupnik Andrius Kubilius iz grupacije Europski pučana (EPP).

Socijaldemokratski portugalski  zastupnik Pedro Marques (S&D) utvrdio je kako bjeloruski narod zaslužuje i očekuje slobodu, demokraciju i prosperitet. 

Lukašenkov režim ne oklijeva isporučiti suprotno samo kako bi se zadržao na vlasti. Sada je potpuno prešao granice krijumčareći migrante iz Bjelorusije u EU. To je apsolutno neprihvatljivo“, pritom je dodao.

U ime liberalne grupacije govorio je Litavac Petras Auštrevičius (Renew Europe) koji je naveo kako ne postoji niti jedan članak u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima koji Lukašenkov režim nije prekršio.

Lukašenkov režim je u potpunom poricanju i samozadovoljavanju, ali mu se udvara susjed na istoku. Nakon što je odbio suradnju s Europskom unijom, Lukašenko je na putu da ispuni sljedeće prijetnje: preplaviti EU migrantima, drogama, pa čak i nuklearnim otpadom“, kazao je. 

”Jedinstvo između Rusije i Kine održava uzurpatora Lukašenka na vlasti. U slučaju Rusije vidimo čak i elemenata hibridnog rata protiv susjeda, Poljske, Litve i Latvije”, istaknula je u ime Konzervativaca (ECR) poljska zastupnica Anna Fotyga

Jedina bjeloruska nobelovka: Očito je da Lukašenku nedostaje povijesni simbol poput Staljina
Jedina bjeloruska nobelovka: Očito je da Lukašenku nedostaje povijesni simbol poput Staljina

Osim osude Bjelorusije, dio zastupnika kritizirao je način na koji su Poljska, Latvija i Litva zatvorile migrantsku rutu.  

Sergey Lagodinsky u ime zelene grupacije (Verts/ALE) zatražio je da se Lukašenka optuži za mučenje vlastitih građana.  

“Imamo tri države članice Europske unije koje flagrantno krše međunarodno pravo i de facto suspendiraju pravo n azil. Rasporedili su svoje vojske na granice i vraćaju u Bjelorusiju tražitelja azila, što ih je koštalo opomene Europskog suda za ljudska prava“, rekao je Manu Pineda u ime Ljevice.
 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa