News

Komentari 3

Evakuacija stanovništva zbog erupcije vulkana na Karibima

Evakuacija stanovništva zbog erupcije vulkana na Karibima

U četvrtak je evakuirano više tisuća ljudi, a oko 16.000 ih živi u "crvenoj" najizloženijoj zoni. Prebačeni su na kruzere i na sigurnije dijelove otoka

Vulkan na karipskom otoku Svetom Vincentu erumpirao je u petak, prvi put u četrdeset godina zbog čega su hitno evakuirane tisuće stanovnika Malih Antila.  

"Znanstvenici opservatorija Belmont su potvrdili eksplozivnu erupciju vulkana Soufriere u 8,40 po lokalnom vremenu (12,40 po srednjoeuropskom). Stupovi dima se uzdižu 8 km u visinu", priopćila je služba za upravljanje hitnim situacijama vlade Svetog Vincenta i Grenadina. 

"Sve osobe u crvenoj zoni vulkanske opasnosti trebaju se hitno evakuirati", navodi se u priopćenju nacionalne službe otoka s više od 100.000 stanovnika. 

"Pepeo pada i na susjedna mjesta Chateaubelair i Petite-Bordel, a pao je i na opservatorij", tvitao je centar za seizmička istraživanja sveučilišta West Indies u Trinidadu i Tobagu, drugom antilsomi arhipelagu.

"Nakon jedne eksplozivne erupcije, očekuju se i naknadne", naveo je šef centra na konferenciji za novinare i upozorio da bi "eksplozivna erupcija mogla potrajati nekoliko dana ili nekoliko tjedana". 

Vulkan Soufrière nije erupmirao od 1979. Najveća i najrazornija erupcija je zabilježena 1902. kada je poginulo više od 1000 ljudi. 

U četvrtak je evakuirano više tisuća ljudi, a oko 16.000 ih živi u "crvenoj" najizloženijoj zoni.  Prebačeni su na kruzere i na sigurnije dijelove otoka. Više od 2300 ljudi se sklonilo u 62 skloništa, dok ih ministarstvo zdravstva ih cijepi protiv covida-19.

Većina Malih Antila dio su dugačkog vulkanskog lanca u istočnom Karipskom moru.

Lokalni mediji prenose da je zabilježena pojačana seizmička aktivnost i vulkana Mount Pelee na otoku Martiniqueu, sjeverno od Sv.Vincenta.

Najčitaniji članci