Obavijesti

News

Komentari 20

Evo i prognoze za cijelo ljeto

Evo i prognoze za cijelo ljeto

Državni hidrometeorološki zavod objavio je veliku ljetnu prognozu. Nakon prosječnog ožujka i hladnog te vrlo hladnog travnja i svibnja, ljudi su se zaželjeli pravog vrućeg i stabilnog ljeta.

VIDEO

Prema dostupnom prognostičkom materijalu DHMZ za ljeto predviđa toplije vrijeme od višegodišnjeg srednjaka (1981.-2010.) ili najmanje oko njega.

U srpnju i kolovozu moguće je veće pozitivno odstupanje temperature, dok je odstupanje u lipnju manje vjerojatno.

Iako se očekuje toplije vrijeme od prosjeka, uz mogućnost pojave toplinskih valova, iz DHMZ-a kažu da su mogući prodori hladnog zraka:

- Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglašavaju da je prognoza količine oborina složenija od prognoze temperature, pa je i pouzdanost manja.

- Predviđa se ukupna sezonska količina kiše uglavnom manja ili najviše oko prosječne, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ipak, u lipnju postoji signal za mjesečnu količinu oborine bližu klimatološkom srednjaku.

No, iako se predviđa manja količina kiše od uobičajene, moguće su i kišne epizode ili grmljavinski pljuskovi karakteristični za ljeto.

- Lokalno oni mogu biti i izraženiji, ponegdje i s većom količinom oborine, usporedivom s tjednim ili čak mjesečnim količinama.

Meteorolozi naglašavaju kako lokalni faktori (orografija, blizina mora...) mogu biti dominantni za razvoj vremenskih prilika.

- Stoga tijekom ljeta treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplinske valove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a