News

Komentari 22

Evo kako je potres od 7 Richtera ostavio bez struje milijun ljudi

Evo kako je potres od 7 Richtera ostavio bez struje milijun ljudi

U potresu magnitude 7,1 koji je u subotu pogodio istočnu obalu Japana ima više desetaka ozlijeđenih, gotovo milijun kućanstava ostalo je bez struje, ali obližnje tri nuklearke rade bez poteškoća

Razorni potres od 7,1 po Richteru ostavio je milijune kućanstava bez struje, više desetaka ljudi je ozlijeđeno, ali tri nuklearne elektrane koje su u blizini epicentra, uz obalu prefekture Fukushima, rade bez poteškoća. Društvenim mrežama šire se snimke trenutka potresa. 

 

Snimatelj Reutersa koji se nalazi u Fukushimi rekao je da je neko vrijeme podrhtavala njegova hotelska soba na 10. katu. Jedan muškarac iz hotela hospitaliziran je nakon što je pao i udario glavom o vrata. 

Razbijeni su brojni izlozi trgovina, pokazuju televizijske snimke, dok je novinska agencija Kyodo News izvijestila o više desetaka ozlijeđenih, ali čini se bez ozbiljnijih povreda. 

Gotovo 950.000 kućanstava ostalo je bez struje, rekao je vladin glasnogovornik Katsunobu Kato, a prenio javni servis NHK. Bez struje je uglavnom ostao sjeveroistok Japana, uključujući Fukushimu i susjedne prefekture. 

Potres je pogodio Fukushimu tek nekoliko tjedana uoči 10. obljetnice razornog potresa 11. ožujka 2011. koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni tsunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća. 

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada petina potresa u svijetu magnitude 6,0 ili jačih. 

Najčitaniji članci