Obavijesti

News

Komentari 49

Evo koliko bi iPhone ili tenisice koštali kad se ne bi radili u Kini

Evo koliko bi iPhone ili tenisice koštali kad se ne bi radili u Kini
1

Apple je analizirao mogućnost prebacivana proizvodnje svojih smartphonea iz kineskog Foxconna u matične pogone. No, dogodi li se to, cijena uređaja mogla bi se udvostručiti...

VIDEO

Proizvodnja je jedan od ključnih uvjeta za napredak svake zemlje pa nije čudo što političari često koriste izraze poput "pokretanja proizvodnje" ili "poticanja proizvodnje". Oni u razvijenijim zemljama. čije su kompanije preselile proizvodnju u druge zemlje, vole govoriti o vraćanju proizvodnje u domovinu.

Jedan od takvih je i Donald Trump koji je najavljivao povlačenje SAD-a iz sporazuma koji su omogućili da američki proizvodi, proizvedeni u Kini, Vijetnamu i Meksiku, budu jeftini i konkurentni.

Povuče li se Amerika uistinu iz tih sporazuma i vrati proizvodnju u svoju zemlju, to bi moglo dovesti do značajnog rasta cijena velikog broja popularnih proizvoda. Pogledajmo koliko bi iPhone, traperice, televizori, tenisice koštali da se proizvode, primjerice, u Americi:

iPhone

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Apple je analizirao mogućnost prebacivana proizvodnje svojih popularnih smartphonea iz kineskog Foxconna u matične pogone. No, dogodi li se to, cijena uređaja mogla bi se udvostručiti. Umjesto dosadašnje prosječne cijene od 6000 kuna, iPhone bi mogao koštati oko 12.000.

Traperice

Prebace li proizvodnju iz Kine, Vijetnama, Bangladeša  zemlje poput SAD-a ili nekih EU zemalja, cijene traperica mogle bi narasti čak i više od cijena elektroničkih uređaja. U Vijetnamu se radi za 15, a u Bangladešu za 10 kuna po satu. Nasuprot tome, sat rada u SAD-u kreće se između 150 i 200 kuna. Svi znaju da se traperice nekog poznatog brenda mogu kupiti već za 300 kuna, a kad bi se, primjerice, Levisice radile u SAD-u, stajale bi najmanje 2000 kuna. 

Televizori

Sony

Trump je često tijekom svoje kampanje govorio da se u SAD-u više ne proizvode televizori. Zasad nema procjene kolika bi cijena bila se da oni zaista tamo proizvode i prodaju, ali Business Insider navodi primjer brenda Element Electronics. Njihovi televizori prodaju se u supermarketima i stoje oko 1200 kuna za verziju od 82 centimetra dok se kineski konkurent TCL prodaje  za oko 1000 kuna. 

Tenisice

Thinkstock

Gotovo 100 posto tenisica brendovi poput Adidasa, Nikea, Pume i Reeboka proizvode u azijskim zemljama. Malu količinu Reebok proizvede i u SAD-u, a cijene takvih tenisica kreću se od 1200 do 1700 kuna dok je cijena onih iz Azije od 500 do 1200 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag