Obavijesti

News

Komentari 216

Evo što je sve doktor Pavelić izmislio i netočno prikazao u izlaganju o koroni i cjepivima

Evo što je sve doktor Pavelić izmislio i netočno prikazao u izlaganju o koroni i cjepivima

Dr. Krešimir Pavelić, dekan fantomskog fakulteta Medicine u Puli, iznio je niz izmišljotina, neprovjerenih, lažnih i manipulativnih tvrdnji o cjepivu koje je pokušao prikazati štetnim za zdravlje, piše Faktograf

VIDEO

Dr. Krešimir Pavelić više nije dekan Medicinskog fakulteta u Puli. Podnio je ostavku nakon skandaloznog izlaganja u kojem je iznio više lažnih i neprovjerenih informacija o koronavirusu i cjepivu što je zgrozilo liječnike i epidemiologe s kojima smo pričali.

Pogledajte video: Doktor Pavelić koji širi sulude teorije zavjere

Analiza Faktografa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dr. Pavelić se na početku izlaganja nazvao dekanom, iako to nije, jer fakultet, kako su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne postoji, odnosno nije dobio dopusnicu za rad.

Dekan medicinskog fakulteta u Puli širi sulude teorije zavjere: 'Cijepljeni šire nove mutacije'
Dekan medicinskog fakulteta u Puli širi sulude teorije zavjere: 'Cijepljeni šire nove mutacije'

Pavelićeve izjave o cjepivu i koroni analizirao je Faktograf, hrvatski medij koji je specijaliziran za fact checking, provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru i koji je dio International Fact Checking Networka, međunarodne mreže organizacija fact checkinga.

Što je sve pričao dekan koji to nije s fakulteta koji ne postoji?

Dr.sc. Krešimir Pavelić sudjelovao je na okruglom stolu stranke Promijenimo Hrvatsku nazvanom Koronavirus - vrijeme za istinu. Izlaganje je počeo upotrebom termina 'takozvana covid kriza' i tako se u startu definirao kao relativizator bolesti koja je odnijela oko četiri milijuna života diljem svijeta. 

'Doktora Pavelića ne mogu niti nazvati kolegom. Bit će sukrivac četvrtog vala. On je bioterorist'
'Doktora Pavelića ne mogu niti nazvati kolegom. Bit će sukrivac četvrtog vala. On je bioterorist'

Faktograf je temeljito istražio svaku njegovu izjavu. 

Faktograf podsjeća i da ovo nije prvi put da Pavelić javno širi teorije zavjere o koroni i cjepivu među kojima je i tvrdnja da je pandemija najavljena 2012. ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

Pa krenimo redom.

Lažno tvrdi da su cjepiva opasna

Dr. Pavelić na startu izlaganja tvrdi da se komplikacije koje izaziva cjepivo uglavnom kriju u sredstvima javnog informiranja. Dodaje kako su problemi sa znanstvenog i medicinskog stajališta zastrašujući. Tu tezu argumentira nizom činjenično netočnih i manipulativnih tvrdnji, piše Faktograf.

Termin koji koristi kad priča o cjepivu i nuspojavama je - komplikacija. Dakle, namjerno ili ne, doktor umjesto nuspojava, termina koji se obično koristi kad se govori o cjepivima, a misli se na blage, umjerene i teške, kaže - komplikacije. Pa ispada i da je obično crvenilo i blaga bol na mjestu uboda nakon cijepljenja - komplikacija. Zašto koristi terminologiju raširenu među antivakserima, nije poznato. Vratimo se na ono što je sve izrekao.

Što je rekao Pavelić?

'Europski sustav EudraVigilance na dan 8.5. spominje 10 tisuća smrtnih slučajeva i preko 400 tisuća štetnih posljedica cijepljenja. Kad se promatra sadašnja mjesečna statistika onda je to 2500 mrtvih mjesečno i sto tisuća štetnih posljedica mjesečno'

Dezinformacija: Eudravigilance nije baza koju održavaju i vode stručnjaci Europske agencije za lijekove, već je sustav za prikupljanje takozvanih spontanih prijava. Bilo koji građanin može u bazu unijeti prijavu, a točnost tih prijava se ne provjerava.

Čak i na samoj stranici piše da se podaci iz te baze ne mogu koristiti kao evidencija zabilježenih nuspojava jer EMA (Europska agencija za lijekove) ne može jamčiti za točnost podataka. To doktor Pavelić nije napomenuo, on je samo čitao podatke.

Spomenuo je i VAERS, sličan sustav samo iz Amerike, no princip rada mu je isti. 

'Sustav SAD-a VAERS pak navodi 4000 mrtvih i 200 tisuća štetnih nuspojava. Ističe se kako je u četiri mjeseca ove godine bilo više umrlih od Covid cjepiva nego ukupno umrlih od drugih cjepiva u VAERS sustavu od 1990. godine', kaže Pavelić. 

VAERS je također baza podataka u koju građani mogu slobodno upisivati što god hoće. Na temelju podataka iz te baze dr. Pavelić kaže: 'U četiri mjeseca ove godine bilo više umrlih od Covid cjepiva nego ukupno umrlih od drugih cjepiva od 1990. godine'. 

Radi se o dezinformirajućoj tvrdnji koja je ponikla u američkom javnom prostoru.

Raširili su je protivnici cijepljenja na društvenim mrežama, a popularizirao ju je popularni TV voditelj Tucker Carlson, čija je emisija na Fox Newsu poznata kao jedan od vodećih američkih rasadnika dezinformacija, piše Faktograf.

Manipulacije podacima iz Izraela

“Israeli Public Emergency Council for Covid-19 Crisis traži u otvorenom pismu Ministarstvu zdravstva zabranu cijepljenja osoba mlađih od 30 godina. Službeni podaci za mlade od 20 do 24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti”, kaže Pavelić.

Rektor Medicinskog fakulteta u Puli koji je širio sulude teorije o cijepljenju podnio ostavku
Rektor Medicinskog fakulteta u Puli koji je širio sulude teorije o cijepljenju podnio ostavku

O čemu se radi?

Pismo postoji, ali tvrdnja o dramatičnom rastu smrtnosti među mladima od 20 do 24 godine nije točna. Izraelsko tijelo na koje se poziva nije javna agencija niti ustanova, već udruga izraelskih liječnika koja je osnovana prvenstveno s ciljem javnog kritiziranja politiziranog upravljanja korona krizom od strane režima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Niz lažnih tvrdnji

Pavelić u svom izlaganju spominje i desetak bolesti za koje tvrdi da su nastale kao posljedica cijepljenja. Faktograf nije pronašao niti jednu studiju niti mišljenje relevantnog znanstvenog autoriteta koji bi potvrdio ili makar sugerirao da se bolesti koje Pavelić navodi doista razvijaju kao posljedica cijepljena protiv Covida-19 (a spominje bolesti u rasponu od sindroma Guillain-Barré, preko narkolepsije do Kawasakijeve bolesti). 

Nesuvisle i dezinformirajuće tvrdnje

U završetku izlaganja dr. Pavelić kaže da su ljudi koji su preboljeli Covid diskiminirani jer ne mogu dobiti Covid putovnicu bez da se cijepe.

Netočno.

Zelenu covid potvrdu, koja se koristi za putovanja unutar Europske unije, mogu dobiti svi građani koji su cijepljeni ili preboljeli Covid-19, a potvrda se izdaje i temeljem negativnog PCR testa. Sve te informacije vidljive su na službenim stranicama na kojima se građani mogu informirati oko ove digitalne potvrde i zatražiti njeno izdavanje, piše Faktograf.

Cijepljeni ne smiju dati krv

Još jedna laž.

Tatjana Mušlin iz Savjetovališta za darivatelje krvi pri Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu objasnila je da osobe koje su cijepljene mRNA cjepivom mogu darivati krv 48 sati nakon cijepljenja, a osobe koje su primile ostala cjepiva mogu darivati krv 28 dana nakon cijepljenja, piše Faktograf.

Cijepljeni nose i šire mutirani virus

Još jedna nebuloza dr. Pavelića. U ovom slučaju pozvao se na izjavu sir Davida Kinga za Sky News od 10. lipnja. King je bivši glavni znanstveni savjetnik britanske vlade, koji je doista upozorio kako podaci sugeriraju da se priprema novi val širenja zaraze. Objasnio je to činjenicom da se dnevno bilježi oko 400 slučajeva zaraze među osobama koje su cijepljene objema dozama.

Međutim, te osobe ne obolijevaju od Covida-19 zato što su cijepljene, kao što sugerira Pavelić, nego zato što je virus šireći se populacijom mutirao u oblik koji je otporniji na dostupna cjepiva. Također, i sam King je kasnije rekao da je pogriješio, tj. da je greškom znatno preuveličao broj osoba koje su virusom zaražene i nakon što su cijepljene.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto