Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Evo što sve čeka vaše dijete u školskim klupama 9. rujna...

VRUĆA ŠKOLSKA JESEN Oko 150.000 učenika u osnovnim i srednjim školama na jesen počinje raditi uz lakše udžbenike i učenje uz tehnologiju. Po starome ide 300.000 učenika

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
91 komentara

Nova školska godina 2019./2020. počinje u ponedjeljak, 9. rujna. I dok učenici odbrojavaju zadnje dane prije ljetnih praznika, nastavnici, ravnatelji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te sve nadležne agencije ulaze u intenzivnu fazu pripreme promjena kakvih u našim školama nije bilo 20 godina.

Od jeseni će se u hrvatskim školama paralelno provoditi tri programa: redovni nastavni program, frontalni program prema novim kurikulumima te eksperimentalni program 'Škola za život' u 74 osnovne i srednje škole. Prema dosad poznatim uputama koje su došle u škole i prema podacima koje nam je dostavilo ministarstvo, sastavili smo detaljan vodič promjena u školama od jeseni.

Glavne promjene učenici (i njihovi roditelji) osjetit će u rasporedu praznika, jer odsad o tome odlučuju županije prema četiri mogućnosti podjele školske godine, te u udžbenicima i digitalnim sadržajima u razredima koji ulaze u frontalnu reformu, odnosno u načinu podučavanja. Ipak, za oko 300.000 to se neće mijenjati i učit će po nastavnim programima iz 2014. godine.

DIGITALNA ZBRKA 

Prema programu frontalne reforme, učenici u petim i sedmim razredima dobit će tablete koje će dobiti na korištenje kod kuće. U prvim razredima koristit će ih za grupni rad.

Novost za roditelje osnovaca u cijeloj Hrvatskoj su i besplatni udžbenici za sve predmete, uključujući i izborne, od informatike i stranog jezika do vjeronauka.

- Svim učenicima osnovnih škola udžbenici će biti nabavljeni sredstvima Državnoga proračuna. Za učenike 1. i 5. razreda nabavit će se novi udžbenici koje učitelji biraju iz novog kataloga. Novi udžbenici usklađeni su sa novim kurikulumima. Ostali razredi rade po udžbenicima iz Kataloga objavljenog 2014. godine, dakle koriste se udžbenici koji se koriste i ove školske godine. U 7. razredu 3 su nova udžbenika (kemija, fizika i biologija) - kažu u ministarstvu.

Roditelji će, kao i dosad, u svim programima nabavljati (ili sufinancirati, ovisno o dogovoru škola i gradova ili županija) radne bilježnice, atlase, likovne mape i ostali pribor. Primjerice, u Gradu Zagrebu za učenike se iz proračuna plaćaju i radne bilježnice.

Digitalni sadržaji bit će sastavni dio nastavnih programa u razredima u kojima se provodi frontalna reforma, a u ostalim razredima to će ovisiti o nastavniku. Svi nakladnici pripremaju digitalne sadržaje za sve predmete za koje se izrađuju i novi udžbenici te njih roditelji mogu nabavljati u dogovoru s nastavnicima ili samoinicijativno.

Udžbenici će se na kraju školske godine vraćati školama, a prema napucima ministarstva, za oštećene udžbenike koji se neće moći koristiti roditelji će morati platiti 50 posto od nabavne cijene.

Sličan će se princip koristiti i za tablete. Još nije objavljen postupak nabave za tablete za škole u frontalnoj reformi, no ministarstvo je objavilo kako će se nabavljati 90.000 tableta: po jedan na svaka četiri učenika u prvom razredu, po jedan na svakog učenika u petom i sedmom razredu, te za učenike korisnike zajamčene minimalne naknade u srednjim školama, koji imaju pravo i na besplatne udžbenike.

Tablete će učenici dobiti na korištenje i nositi kući, osim onih u prvim razredima, u kojima će nastavnici digitalne alate koristiti prema svojoj organizaciji rada.

Roditelji srednjoškolaca ove godine također više neće kupovati udžbenike, jer će se i oni prema novom Zakonu o udžbenicima pokrivati iz državnog proračuna. Radne bilježnice i ostalu opremu ne pokriva državni proračun, nego osnivači u dogovoru sa školama.

Frontalna reforma u srednje škole od akademske godine 2020./2021. ulazi u sve razrede te se za akademsku godinu 2021./2022. priprema i izmijenjena državna matura.

- U gimnazije dolaze novi udžbenici za sve predmete u 1. razredu, a u strukovnim školama na razini 4.2. hrvatski jezik, strani jezik i Matematika. Osim njih u ponudi su i novi udžbenici za neke strukovne predmete, sve je vidljivo u Katalogu koji je objavljen na mrežnim stranicama ministarstva. Udžbenike za učenike srednjih škola čiji su roditelji primatelji zajamčene minimalne naknade kao i proteklih godina financirat će Ministarstvo sredstvima Državnoga proračuna koja su predviđena za tu namjenu - kažu u ministarstvu.

Strukovne škole idu po drugom programu reforme te se udžbenici nabavljaju po zahtjevima nastavnih programa.

Po onom što saznajemo iz škola, iz ministarstva zasad još nema jasnih uputa o, primjerice, nabavci tableta.

Nije jasno hoće li ih nabavljati ministarstvo ili će opet sve biti prepušteno školama, kako je bilo lani u 'Školi za život'.

- Bit će to jako problematično. Nabavka bilo kakve opreme, posebice ako se radi o većim iznosima, kompliciran je proces jer mora ići preko osnivača. Tako se nama lani dogodilo da su nam tableti pristizali do listopada te smo cijelo prvo polugodište potrošili na uhodavanje - rekli su nam u jednoj od škola u eksperimentalnom programu.

No u ministarstvu ističu kako se tableti ove godine nabavljaju preko Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu koji je "sukladno Zakonu o javnoj nabavi proveo prethodno javno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima te se svi detalji mogu vidjeti na sljedećoj poveznici":

https://sredisnjanabava.gov.hr/prethodno-savjetovanje-sa-zainteresiranim-gospodarskim-subjektima/625

U tijeku je nabava i za prijenosna računala, projektore i tablete, što je financirano sredstvima Europskog socijalnog fonda. Drugi dio za prijenosna računa postupak provodi Carnet, pojašnjavaju u ministarstvu.

 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message