Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
106 komentara

Evo zašto nisu objavljene slike smaknuća Osame bin Ladena

Objavljene su fotografije i video vješanja Sadama Huseina, kao i posmrtne fotografije njegovih sinova. Ipak, fotografije  Osame bin Ladena nisu nikad izašle u javnost

AFP/PIXSELL
Foto: AFP/PXL
106 komentara

Objavljene su fotografije i video vješanja Sadama Huseina, kao i posmrtne fotografije njegovih sinova Udaya i Qusaya. Ipak, fotografije smaknuća Osame bin Ladena nisu nikad izašle u javnost. 

Matt Bissonnette, jedan od šestorice tima SEAL koji su sudjelovali u ubojstvu Osame bin Ladena, djelomično je otkrio razloge u svojoj knjizi 'No easy day'.

60 minutes | Autor: 60 minutes Foto: 60 minutes

- Na samrti, Osama se još uvijek trzao i grčio. Drugi napadač i ja uperili smo lasere prema njegovim grudima i ispalili nekoliko metaka. Meci su mu kidali tijelo, bacajući ga na pod sve dok nije postalo nepomično - opisuje Bissonnette u svojoj knjizi, a prenosi Business Insider.

Dva povjerljiva izbora kazala su za portal Sofrep da je ovo možda najodmjereniji opis onoga što se događalo dok su specijalci jedan za drugim pucali u Bin Ladena. Kada su završili, Bin Laden je imao u sebi više od 100 metaka, po najblažoj procjeni. 

AFP/PXL | Autor: AFP/PXL Foto: AFP/PXL Kružile su neke lažne fotografije tijela

Postavlja se pitanje je li takvo rešetanje vođe Al Qa'ide bilo sukladno pravilima? Prema Zakonu o kopnenom ratovanju, vojnik je u potpunosti ovlašten ispaliti još par metaka za svaki slučaj u svoju metu nakon što ona padne. Ako se neprijatelj ne predaje, moralno je, legalno i etički ispravno pucati u tijelo još nekoliko puta kako bi se osiguralo da je zaista mrtav, odnosno da više ne predstavlja prijetnju, piše portal Sofrep.

Pretjerana uporaba oružja u slučaju Osame bin Ladena nije imala za cilj za cilj osigurati da bin Laden više nije prijetnja. Bilo je to pretjerivanje zbog čistog iživljavanja, i to je glavni razlog zbog kojeg fotografije nikad nisu objavljene. Nema sumnje da bi takve fotografije, u slučaju da su ugledale svjetlo dana, izazvale međunarodni skandal i dovele do opsežne istrage koja bi otkrila detalje akcije lova na Bin Ladena.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message