Obavijesti

News

Komentari 57

Facebook ratnici: Kandidati se biračima obraćaju 'na mreži'

Facebook ratnici: Kandidati se biračima obraćaju 'na mreži'
1

IZA KOLINDE 752.000 LAJKAŠA Facebook je postao političko bojište na kojem predsjednički kandidati odmjeravaju snage

VIDEO

Predsjednički kandidati znaju kako se najbrže i najjeftinije obratiti potencijalnim biračima pa svoje misli, fotografije i želje dijele s njima putem Facebooka. 
Na Veliku Gospu naslušali smo se u propovijedima o štetnosti visoke tehnologije, a upravo kandidatkinja koja naviše teži potpori Crkve najviše ima i koristi od društvenih mreža.

Kolinda Grabar Kitarović ima više pratitelja nego svi ostali kandidati zajedno. Točnije, oni nemaju ni upola njenih “lajkaša”, kojih je više od 752.000. Jedini s još šesteroznamenkastim brojem pratitelja je bivši sudac i iznenađenje europarlamentarnih izbora, Mislav Kolakušić. Otkad je ušao u EU parlament, zatvorio je gotovo sve komunikacijske kanale te plasira misli samo kad procijeni da mu to odgovara. Iza sebe ima masu od 157.500 Facebook sljedbenika. Objave mu obično počinju s “Mislav Kolakušić”, iz čega se ostavlja dojam da se obraća u trećem licu.


- Po takvom načinu komunikacije bio je poznat Merčep, koji je rekao ‘Tomislav Merčep nikada o sebi ne govori u trećem licu’. To je inače znak jedne vrste poremećaja osobe koja sebe doživljava kao objekt i subjekt, a kod nas se percipira kao obrazac ponašanja. Ovdje političari time žele pokazati da nisu osobe nego nositelji autoriteta bez ljudskih slabosti - pojasnio je politički analitičar Žarko Puhovski.

Osim Kolakušića, gotovo samo Facebookom s javnosti komunicira i Miroslav Škoro. Njega prati 74.000 ljudi. Spreman je na izjave medijima kad ga uhvate na svečanostima na kojima se mahom okupljaju političari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak najaktivniji na toj društvenoj mreži je Zoran Milanović, koji ondje komentira sve aktualne događaje. Čini se da u pretkampanji više obilazi zemlju nego dok je bio premijer.

Kolinda Grabar Kitarović 

U zadnje vrijeme uglavnom objavljuje gdje se sve pomolila. Ima najveću podršku ako se gleda broj ljudi koji prate što objavljuje. Kod nje su u prvom planu fotografije s njenim likom te se trudi da ih bude što više.

Predsjednica sa zastavom u ruci dolazi na kninsku tvrđavu povodom Dana pobjede

Miroslav Škoro

Mnogi ga prozivaju da je Facebook gotovo jedini način komunikacije s javnošću. Ondje uglavnom svoje 74.000 pratitelja obavještava gdje svira i stavlja snimke s koncerata. Tu i tamo stavlja svoje mišljenje o aktualnim događajima.

Zoran Milanović 

Ne propušta niti jednu aktualnost a da o tome ne iskaže svoje mišljenje na Facebooku. Puno brže reagira nego što je na ijedan problem u zemlji dok je bio premijer. Prati ga gotovo 55.000 ljudi. Na Facebooku vodi polemike s Plenkovićem.

Zagreb: Proslava obilježavanja 70 godina od usvajanja UN Opće deklaracije o ljudskim pravima

Tomislav Panenić 

Toliko se rijetko pojavljuje u javnosti da se skoro zaboravilo da će se kandidirati. Na Facebooku ima samo 2300 pratitelja, a najznačajnija objava mu je bila krajem lipnja, kad je objavio da izlazi iz Mosta jer ga ne žele podržati u kandidaturi za predsjednika države.

Mislav Kolakušić 

Što Kolakušić misli, gotovo se može doznati samo preko ove mreže, na kojoj ga slijedi 157.000 ljudi. Obraća im se u trećem licu. Donirao je novac od izborne promidžbe za Spinrazu kad su se roditejli putem medija izborili da je HZZO plaća svim oboljelima u zemlji.

Dalija Orešković 

I za nju je Facebook gotovo jedini komunikacijski kanal s javnosti jer u nekoliko mjeseci političkog angažmana nije mogla stvoriti pravu političku platformu. Prati je 8400 ljudi, a poput Milanovića komentira i kritizira sve što se događa u zemlji.

Zagreb: Konferencija Hrvatska bez korupcije u organizaciji stranke Pametno
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...