Obavijesti

News

Komentari 1

Ferić o Miletićevim prozivkama za pritisak na izborna tijela: 'Promašeno je i licemjerno'

Ferić o Miletićevim prozivkama za pritisak na izborna tijela: 'Promašeno je i licemjerno'

Ferić novog istarskog gradonačelnika Miletića smatra licemjernim što ga proziva da vrši pritisak nakon što je zatražio prebrojavanje glasova nakon što je izgubio u drugom krugu izbora.

VIDEO

SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić, koji je izgubio u drugom krugu izbora od IDS-ovog Borisa Miletića za samo 54 glasa, zbog čega je tražio prebrojavanje glasova, u srijedu je ocijenio promašenima Miletićeve prozivke kako 'Ferić vrši očit pritisak na izborna tijela'.

- Smatram vrlo licemjernim od Miletića da me se proziva da vršim pritisak na izborno Povjerenstvo, samo zato što koristim zakonom zajamčeno pravo da tražim na uvid izborni materijal nakon što je u Istri zabilježeno više od dvije tisuće nevažećih listića. IDS je isto zatražio uvide u birački materijal u Umagu, Fažani i Puli, a mene proziva za licemjerstvo - izjavio je SDP-ov Ferić na izvanrednoj konferenciji za novinare komenitirajući današnje prozivke Miletića.

Ferić je dodao da kao legalist, neovisno o tome kako će završiti prigovor koji će SDP danas uputiti Državnom izbornom povjerenstvu, on će biti prvi koji će Miletiću čestitati. 

Ferić za 54 glasa izgubio bitku za župana u Istrti: 'Prikupljamo podatke o nepravilnostima'
Ferić za 54 glasa izgubio bitku za župana u Istrti: 'Prikupljamo podatke o nepravilnostima'

- Osobno smatram da je bio loš gradonačelnik Pule, da je devastirao grad zbog čega sam uostalom i pobijedio s tri i pol tisuće glasova razlike u gradu Puli. Smatram da loš gradonačelnik ne može biti dobar župan - ustvrdio je Ferić.

Ponovio je kako je SDP zatražio uvide u pojedina gradska i općinska izborna povjerenstva odakle su dobili brojne dojave o nepravilnostima te je na više od 20 tisuća izborna listića u jedanaest izbornih povjerenstva, zabilježene nepravilnosti odnosno; "praktički u svima gdje upravo IDS obnaša vlast", tvrdi Ferić.

- Najčešće se radi o nepravilnostima gdje se glasački listić s mojim zaokruženim rednim brojem našao na kupu listića mog protukandidata. Druga velika nepravilnost odnosi se na to da biračka mjesta nisu poštovala odluku Ustavnog suda, koja govori i upućuje da, ukoliko je na glasačkom listiću nedvojbeno utvrđena jasna volja birača, da se radi o važećem listiću neovisno o tome da li je birač šarao po tom listiću - naglasio je SDP-ov Ferić.

Dodao je da ima povjerenja u pravi sustav te kako je siguran da će uvažiti njegove argumente.

- Nama je sutra novi radni dan, nama pobjeda ili gubitak na ovim izborima nije pitanje bit ili ne biti. Ja praktički nemam nikakvu stranačku funkciju, nikome ne moram polagati računa za razliku od drugih. Politička karta Istre se u svakom slučaju promijenila na bolje - zaključio je Danijel Ferić.

Bassanese: Ako se utvrdi da je došlo do nekih nelogičnosti, SDP će tražiti mogućost ponavljanja izbora

Umaški gradonačelnik i šef SDP-ovog izbornog Stožera u Istri Vili Bassanese kazao je kako se nada da će se za četiri godine izborni materijal čuvati na jednome mjestu, a ne po općinama i gradovima.

- Izraz volje birača su ispravni rezultati. Mi samo to tražimo, no na 41 izbornom mjestu postoji velika mogućnost da izborni rezultati nisu takvi, i mi zato tražimo korekciju. Tražimo ponovno prebrojavanje glasova, što je logično - poručio je Bassanese.

Dodao je da će SDP tijekom poslijepodneva uputiti prigovor i očekuje novo prebrojavanje.

- Ako se utvrdi da je došlo do nekih nelogičnosti, tada ćemo tražiti mogućost ponavljanja izbora. Mi ne želimo promijeniti volju građana, mi samo želimo znati je li rezultat ispravan. Dosadašnjim informacijama koje posjedujemo, došli smo do saznanja da razlika između dvojice kandidata nije 54 glasa nego je ona puno manja i zato tražimo korekciju - poručio je Bassanese.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu