Obavijesti

News

Komentari 52

Fijasko u Saboru: Nisu uspjeli izabrati suce Ustavnog suda

Fijasko u Saboru: Nisu uspjeli izabrati  suce Ustavnog suda
5

Sanja Barić je dobila najviše glasova zastupnika, njih 99, ali to nije bilo dovoljno da zasjedne na jedno od dva mjesta na Ustavnom sudu. Nedostajala su joj dva glasa

VIDEO

Sabor od tri kandidata nije izabrao niti jednog suca Ustavnog suda

Bajić dobio 52 glasa, Ivana Čalić tek 36

Kandidati su bili profesorica ustavnog prava Sanja Barić koja je dobila najviše glasova zastupnika, njih 99, ali to nije bilo dovoljno da zasjedne na jedno od dva upražnjena mjesta na Ustavnom sudu. Nedostajala su joj dva glasa.

Bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dobio je 52 zastupnička glasa dok je za sutkinju Ivanu Čalić glasalo tek 36 zastupnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Leko: Žao mi je, objavit ćemo novi natječaj

Nakon što je pročitao rezultate glasovanja predsjednik Sabora Josip Leko je poručio:

- Za suca Ustavnog suda nije izabran nitko. Žao mi je. Objavit ćemo novi natječaj - rekao je Leko. 

U postupku izbora HDZ nije sudjelovao. Davorin Mlakar (HDZ) ispričao se svim kandidatima te poručio da njihovo protivljenje ovom načinu izbora nema veze s kvalitetom ljudi koji su se za ta mjesta kandidirali. 

HDZ nije htio glasovati: To je sumrak demokracije

- Po prvi puta u parlamentarnoj praksi dogodilo se da se klubovi stranaka nisu dogovarali o kandidatima koje bi predložili u nekom širem krugu za plenarnu sjednicu pa da izaberemo dva kandidata. Držimo da je to sumrak demokracije u Hrvatskom parlamentu. Zbog toga i takvoj proceduri možemo se protiviti samo na način da ne sudjelujemo u takvom postupku - rekao je Mlakar. 

Na optužbe Peđe Grbina (SDP) koji je ustvrdio da HDZ ne sudjeluje jer SDP nije htio pristati na političku trgovinu uzvraća:

- Peđa Grbin je svašta do sada rekao. Ovo je samo jedna od izjava koja vjerujem da su došli iz istog izvora. Ako se to zove političkom trgovinom onda se mora upitati kako je do sada radio naš parlament 20 godina. Možete to nazvati pogrdno i političkom trgovinom, ali je pretpostavka političke podrške ovakvim institucijama dogovor političkih stranaka koje o tome u parlamentu imaju nešto za reći - izjavio je Mlakar. 

Došao i Željko Kerum

Za suce Ustavnog suda od ukupno 151 zastupnika, glasačke listiće primilo je 108, a glasovalo je 107 zastupnika. Nevažećih listića bilo je pet što je kumovalo neizboru sudaca, ali koji su to zastupnici nije moguće utvrditi jer je postupak izbora tajan. Uz to u Sabor na glasovanje nije došlo 43 zastupnika, iako se u sabornici na veliko iznenađenje svih pojavio i Željko Kerum (HGS). U cijelom postupku izbora sudaca Ustavnog suda nije sudjelovao HDZ. 

Ovo nije prvi puta da je Sabor podbacio prilikom izbora sudaca Ustavnog suda. Izgledno je da će se cijeli postupak ponoviti najesen. Naime, u prosincu ističe mandat za još pet sudaca, a ne obnovi li im se mandat, u lipnju sljedeće godine Ustavni sud ostao bi bez kvoruma, što bi dovelo do ustavne krize jer se među ostalim ne bi mogli provoditi ni izbori. 

Među vladajućima se u kuloarima moglo čuti da se ovime Sabor izblamirao, jer svi su vjerovali da će za sutkinju Ustavnog suda biti izabrana Sanja Barić. Bilo je i onih koji smatraju da je na čelu HDZ-a ostala Jadranka Kosor ili netko drugi da bi se sigurno mogli dogovoriti oko izbora ustavnih sudaca. 

Zbog još jednog propalog pokušaja izbora žali i predsjednik saborskog odbora Peđa Grbin (SDP) koji je ponovio da je postupak proveden potpuno transparentno i da je javnost imala uvod u svaku njegovu fazu. Nažalost, kaže Grbin, svi sve političke stranke prihvatile su takav način rada osim jedne što je rezultiralo neuspjehom ovog izbora. 

- Nova pravila koja vrijede od 2010. godine od nas su zahtijevala razgovore i dogovore i to na Odboru za Ustav. Međutim problem kod HDZ-a je što očito oni misle da se radi o razgovorima i dogovorima koji se vode iza zatvorenih vrata. Mi na to nismo i nećemo pristajati - rekao je Grbin. 

Nakon ovog neuspjeha sada slijedi analiza koja treba dati odgovor što će dogoditi ako izbor ne ponovimo prije parlamentarnih izbora, naveo je. 

- Moramo znati da za još pet sudaca Ustavnog suda mandat ističe u prosincu što bi u slučaju da se njihov mandat ne obnovi značilo da u lipnju sljedeće godine Ustavni sud ostaje bez kvoruma. Naša je zadaća kao odgovorne vlasti spriječiti bilo kakvu mogućnost takvog događaja - ustvrdio je Grbin. 

Pokušat će razgovarati apsolutno sa svima pa i HDZ-om, ali ponavlja da je riječ o razgovorima koji se ne mogu voditi iza zatvorenih vrata nego pred javnošću. 

- Dvije trećine su očito za neko zrelo društvo nego što to je Hrvatsko - zaključio je Grbin. 

Na Twitteru fijasko Sabora kratko je prokomentirala i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. 

- Sramota za Sabor koji nije izabrao suce Ustavnog suda. Svi se zaklinju u pravnu državu, a onda joj se mnogi, javno i tajno, rugaju - tvitnula je Kosor. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji