Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
155 komentara

Filmska istina o Domovinskom ratu: Reportaža sa snimanja

Film o dvadeset hrvatskih branitelja koje su 1991. pobili četnici u slavonskom selu Kusonje već je probio budžet od 6,5 milijuna kuna. Najskuplji je to domaći film

Goran Jakuš/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
155 komentara

Iz nevelike seoske kuće razrušena krova izbija dim. Sa svih strana okružili su je pripadnici četničkih postrojbi.

Branitelji i četnici za istim stolom

"Kolji Veljko, kolji", piše ćirilicom na zidu susjedne kuće. Na stubama ispred onog što su nekad bila vrata, a sad je nepravilna rupa izazvana eksplozijom, leži tijelo hrvatskog vojnika. Čuju se pucnjevi, netko iznutra još pruža otpor. Četnici mu odgovaraju. Pucnjevi polako zamiru, a u zlokobnoj, olovnoj tišini napadači počinju zauzimati kuću. Penju se stubama bez glasa, nadiru poput tihe i ubojite maslinastozelene rijeke.

- I rez! - odjekne redateljev glas. Bradati četnici odmiču se od kuće i pale cigarete. Iz razrušene kuće izlaze prljavi i krvavi muškarci u uniformama hrvatske vojske. Za desetak minuta svi će zajedno sjediti u susjednoj kući i jesti, kao i više-manje svakog dana posljednjih dva mjeseca.

Jedan od najskupljih domaćih filmova

Danas je na meniju grah, pa blagovaonica na filmskom setu zaista podsjeća na pravi vojnički objed koji je nekim čudom pomirio neprijatelje. 

Ekipa Expressa bila je na snimanju završnih scena "Broja 55", prvog iz serijala HRT-ovih filmova o najvažnijim bitkama Domovinskog rata i jednog od najskupljih hrvatskih filmova dosad

Priča je to o grupi branitelja koji su u rujnu 1991. krenuli u izvidničku misiju u selu Kusonje kraj Pakraca i upali u zasjedu pobunjenih Srba.

>>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message