Obavijesti

News

Komentari 0

Fina: 'Putem e-dražbi prodano je 457 nekretnina i pokretnina'

Fina: 'Putem e-dražbi prodano je 457 nekretnina i pokretnina'
1

Za prodaju nekretnina i pokretnina u navedenom su razdoblju održane ukupno 16.480 dražbi (riječ je o svim krugovima dražbi), a prodavalo se 8.948 predmeta

VIDEO

Putem sustava e-dražbe u prvom je kvartalu ove godine prodano 475 nekretnina i pokretnina, a od početka 2015. do kraja ožujka 2020. prodano ih je 4.043, podaci su Financijske agencije (Fina).

Fina od 1. siječnja 2015. godine, u skladu s odredbama Ovršnog te poslije i Stečajnog zakona, a na temelju zahtjeva za prodaju koji joj dostavlja nadležno tijelo (sud, javni bilježnik, porezna i druga tijela), provodi prodaju nekretnina i pokretnina u ovršnim i stečajnim postupcima te u postupcima osiguranja. 

Prema Fininoj statistici, od početka siječnja do kraja ožujka održane su ukupno 1.626 elektroničke javne dražbe, u kojima se prodavalo 1.568 nekretnina i pokretnina. Za većinu tih nekretnina i pokretnina (automobila, kamiona, strojeva i sl.), točnije njih 1.902, nije bilo zainteresiranih kupaca, a njih 476 je prodano putem e-dražbe. 

HUO omogućio građanima da sporove rješavaju online putem
HUO omogućio građanima da sporove rješavaju online putem

U ovršnom je postupku u prvom tromjesečju ove godine prodano 257 nekretnina i pokretnina, većina njih, 134, u drugoj dražbi, dok su na prvoj dražbi prodana 122 predmeta, a jedan na četvrtoj elektroničkoj javnoj dražbi. 

U stečajnom je postupku putem e-dražbe u prva tri mjeseca ove godine prodano 219 nekretnina i pokretnina, pri čemu ih je najviše prodano u prvoj (96) i trećoj dražbi (57), dok je u drugom krugu prodano 40, a u četvrtom 26 predmeta. 

Niti jedan predmet nije prodan u postupku osiguranja, pokazuju podaci Fine. 

Inače, tijekom prva tri mjeseca ove godine Fina je objavila 2.566 pismena (poziva, obavijesti, zahtjeva i slično) u postupcima e-dražbe, a u Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku upisano je 1.088 predmeta. 

Od 2015. na e-dražbama prodane 4.043 nekretnine i pokretnine

Od početka 2015. do kraja ožujka ove godine u Očevidniku je upisano 8.948 nekretnina i pokretnina, a u postupcima njihove prodaje je u aplikaciji javna objava objavljeno ukupno 2.583 pismena. 

Za prodaju nekretnina i pokretnina u navedenom su razdoblju održane ukupno 16.480 dražbi (riječ je o svim krugovima dražbi), a prodavalo se 8.948 predmeta. 

Brzi krediti do 10.000 kn – isplata odmah!
Brzi krediti do 10.000 kn – isplata odmah!

Putem e-dražbi od 2015. do kraja ožujka ove godine je prodano 4.043 ponuđenih nekretnina i pokretnina, dok za 4.905 predmeta nije bilo interesa.

U ovršnim postupcima na prvoj je dražbi prodano 935 nekretnina i pokretnina, u drugom krugu prodane su 948, a u trećem i četvrtom krugu e-dražbe po dva predmeta. 

U stečajnom postupku najviše je nekretnina i pokretnina prodano u prvom krugu dražbe, njih 691, potom u trećem 651, u drugom 550 te u četvrtom krugu 316 nekretnina ili pokretnina. 

U postupcima osiguranja prodane su tri nekretnine i pokretnine, i to dvije u prvom krugu dražbe, a jedna u drugom. 

Inače, iz Fine su 24. ožujka izvijestili da se odgađaju sve elektroničke javne dražbe, osim elektroničkih javnih dražbi u kojima je nadmetanje u tijeku i to temeljem obavijesti Ministarstva pravosuđa od 23. ožujka te preporuka od 13. i 17. ožujka koje su donesene nastavno na mjere Vlade za prevenciju i suzbijanje epidemije koronavirusom.

Elektroničke javne dražbe u kojima je nadmetanje započelo najkasnije s danom 24. ožujka, kako su naveli iz Fine, završit će se sukladno objavljenom pozivu na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi.

Iz Fine su također tada objavili da se svi objavljeni pozivi na uplatu predujma za pokriće troškova prodaje i pozivi na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi stavljaju  izvan snage te će se po prestanku navedenih okolnosti ponovno objaviti pod istim uvjetima prodaje. Također, naveli su i kako će sve jamčevine koje su uplaćene do 24. ožujka bit će automatski preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu po prestanku izvanrednih okolnosti.

Automobili zbog krize sigurno neće pojeftiniti, kupaca ima...
Automobili zbog krize sigurno neće pojeftiniti, kupaca ima...

Naknadno su iz Fine, 2. travnja izvijestili da svi korisnici servisa e-Dražba koji su uplatili jamčevine radi sudjelovanja u elektroničkim dražbama koje su odgođene zbog epidemije koronavirusa, mogu dobiti povrat jamčevine. 

Sve jamčevine pak za koje uplatitelj nije zatražio povrat bit će automatski preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu po prestanku izvanrednih okolnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina