Obavijesti

News

Komentari 1

Finci će predložiti povećanje uplata u novi proračun EU-a

Finci će predložiti povećanje uplata u novi  proračun EU-a
1

Sadašnji proračun za razdoblje od 2014. do 2020. za 28 članica, uključujući Veliku Britaniju, na razini je jedan posto bruto nacionalnog dohotka (BND) ili između 130 do 150 milijarda eura godišnje

VIDEO

Finska, koja trenutno predsjeda EU-om, predložit će da novi sedmogodišnji proračun EU-a koji počinje 2021. iznosi 1.07 do 1.08 posto ukupnog bruto nacionalnog dohotka zemalja članica, rekla su Reutersu tri diplomatska izvora.

Sadašnji proračun za razdoblje od 2014. do 2020. za 28 članica, uključujući Veliku Britaniju, na razini je jedan posto bruto nacionalnog dohotka (BND) ili između 130 do 150 milijarda eura godišnje.

Ako se isključi Britanija, koja bi trebala izaći iz EU-a, diže se na 1.13 posto BND-a ostalih 27 članica.

Finska će svoj prijedlog uskoro iznijeti članicama, a nacionalni čelnici bi o njemu trebali raspraviti na posljednjem ovogodišnjem samitu 12. i 13. prosinca.

Europska komisija već je predložila da proračun od 2021. do 2027. bude 1.11 posto BND-a 27 članica.

Višegodišnji financijski okvir je ključan dokument EU-a i dogovor o tome uvijek se teško postizao.

S jedne strane su zemlje neto-platitetljice, one koje više uplaćuju nego što dobivaju iz europskog proračuna, a s druge neto-korisnice kojima sredstva iz europskog proračuna pomažu u približavanju razvijenijim članicama. Prve redovito traže manji proračun, a druge veći.

Nizozemska, Njemačka i nordijske zemlje zemlje traže da se izdvajanja u proračun smanje na jedan posto BDP-a, a Europski parlament traži povećanje na potpuno nerealnih 1.3 posto.

U novom sedmogodišnjem proračunu trebat će se naći rješenje za, s jedne strane, rupu na prihodovnoj strani zbog odlaska Velike Britanije, a s druge naći dodatna sredstva za financiranje novih prioriteta poput zaštite granice, istraživanja i razvoja, migracija i obrambene politike. 

Komisija je, da bi doskočila tom problemu, predložila kresanje nekih tradicionalnih politika poput kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike, na koje otpada više od dvije trećine europskog proračuna i povećanje izdvajanja zemalja članica za europski proračun na 1.11 posto BND-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je