Obavijesti

News

Komentari 2

'Fokus učitelja s papirologije treba prebaciti na učenike'

'Fokus učitelja s papirologije treba prebaciti na učenike'
1

Po njezinim riječima, zato se ide s paketom promjene pet pravilnika, primjerice mijenja se potreba da se na početku napravi vremenik za cijelu školsku godinu i predlaže da se on donosi i objavljuje za svaki mjesec

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u utorak da će se u okviru aktualnih reformskih procesa administrativno rasteretiti učitelje kako bi se njihov fokus s nepotrebne papirologije prebacio na učenike.

Kako je priopćeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, tijekom vremena stvorio se mit o dokumentaciji koja je obvezatna iako nije bilo temelja za tako opširnu pedagošku dokumentaciju, zbog čega je započet sveobuhvatan proces administrativnog rasterećenja odgojno-obrazovnih radnika.

"Administrativno rasterećenje jako je važno i dio je cjelokupnih reformskih procesa koji su u tijeku. Moramo učitelje koji snose najveći teret reforme rasteretiti nepotrebne papirologije te fokus s papirologije prebaciti na učenike", izjavila je Divjak.

Po njezinim riječima, zato se ide s paketom promjene pet pravilnika, primjerice mijenja se potreba da se na početku napravi vremenik za cijelu školsku godinu i predlaže da se on donosi i objavljuje za svaki sljedeći mjesec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Za promjene je dovoljan dogovor učitelja i učenika, čime stavljamo veći naglasak na autonomiju učitelja, što je pak naglašeno i u kurikularnoj reformi. Uz pomoć digitalizacije, na jednome mjestu vidjet će se svi podaci i neće biti nepotrebnog opterećenja učitelja ili prepisivanja u roze i žute bilježnice", dodala je.

Kao dio administrativnog rasterećenja, u e-Savjetovanju sada su Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama, kao i Pravilnik o zajedničkome upisniku školskih ustanova u elektroničnome obliku - e-Matici.

Umjesto dvostrukog vođenja evidencije, u papirnatim knjigama i u e-Dnevniku, ukida se obveza posebnog evidentiranja jer svi podaci postaju dostupni u e-Dnevniku, nema više rozih i žutih bilježnica u koje se piše rukom, a nepotrebna postaje evidencija podataka koji su već dostupni na drugome mjestu ili u drugome obliku.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, kao dio cjelokupnog administrativnog rasterećenja do jeseni je u planu promjena Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

Ovaj tjedan stupa na snagu i izmijenjeni Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag