News

Komentari 0

Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima

Fond Feelsgood ulaže 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON za pomoć blokiranima

Investicija u BE-ON će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi, a pri odabiru vodit će se pozitivnim utjecajem na društvo

Hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood sklopio je ugovor o ulaganju 1,3 milijuna eura u domaći startup BE-ON specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama i pomoć blokiranima, izvijestili su u srijedu.

- Investicija u BE-ON će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi - ističu iz Feelsgooda, dodajući da se pri odabiru poduzeća u koja će uložiti vode pozitivnim utjecajem na društvo koji mora biti mjerljiv i usklađen s ostvarivanjem 17 ciljeva održivog poslovanja UN-a, bez obzira radi li se o okolišnim, ekonomskim ili društvenim izazovima u životima ljudi.

Iznose i da je prema najnovijim dostupnim podacima u Hrvatskoj više od 240 tisuća ovršenih potrošača, što je neznatno manje nego lani, ali je njihov dug istovremeno gotovo 5 posto veći te samo glavnica iznosi 18,2 milijarde kuna, a kamate još dodatnih 6,8 milijardi kuna.

Uz te službene brojke, iz tog fonda iznose i procjene kako se najmanje još toliko građana nalazi na samom rubu blokade, što je po njima poražavajuća brojka od oko pola milijuna stanovnika Hrvatske u ozbiljnim financijskim, a time i životnim te društvenim poteškoćama.

Takvim građanima BE-ON pruža savjete te ulogu kreditnog posrednika s modelom poslovanja koji su samostalno osmislili, a posjeduju i sva potrebna odobrenja.

- Ovo je značajna investicija i priznanje za ono što radimo već tri godine - pomažemo građanima vratiti osobnu financijsku slobodu, da izađu iz začaranog kruga kroz proces restrukturiranja. Ono što nas razlikuje od ostalih financijskih savjetnika je vlastito rješenje preuzimanja obveza prema vjerovnicima pa tako 40 do 60 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izaći iz blokade i vratiti se na financijsko tržište te povećati kvalitetu svog života - objasnila je direktorica u BE-ON-u Sabine Gradištanac Škrgatić.

Iz Feelsgooda napominju kako je pomoć u rješavanju stvarnih problema hrvatskog društva kroz investicije osnovna misija toga fonda, koji je u cijelosti razvijen u Hrvatskoj, kao i da se sav njihov investicijski kapital od otprilike 30 milijuna eura nalazi u Hrvatskoj.

- Veseli nas još jedna značajna investiciju u domaću tvrtku koja osigurava mjerljiv pozitivan društveni učinak. Tako će naše ulaganje sigurno pomoći da BE-ON odblokira što veći broj građana koji su se našli u naizgled bezizlaznoj situaciji - poručuje suosnivač Feelsgooda Dinko Novoselec.

Najčitaniji članci