Obavijesti

News

Komentari 106

FOTO Prevaranti u USKOK-u: Glumili policajce, varali građane i ukrali više od milijun kuna

FOTO Prevaranti u USKOK-u: Glumili policajce, varali građane i ukrali više od milijun kuna
12

Zagrebačka policija i USKOK u utorak su priveli prevarante iz Zagreba. Sumnjiči se da su u proteklih nekoliko mjeseci prevarili starije stanovnike

VIDEO

U Uskok u Zagrebu su u srijedu privedeni osumnjičeni za prevare nad starijim stanovnicima od kojih su izvukli velike svote novca. Na širem području Zagreba pretraženi su stanovi i druge prostorije osumnjičenih.

U nešto više od dva mjeseca skupina od 17 prevaranata koju su, prema sumnjama policije i USKOK-a, predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn, ukrala je naivnim građanima oko 1,4 milijuna kuna, javlja Telegram. Šajna, policija godinama povezuje s ovakvim vrstama prevara.

Uhićenja prevaranata su započela u utorak ujutro, a istražitelji su ih pratili poslijednjih nekoliko tjedana.

Zagreb: Prevaranti koji su varali starije građane privedeni u USKOK

Riječ je o jednoj skupini od 17 osumnjičenih koji su djelovali organizirano kroz nekoliko proteklih mjeseci, a ne o više pojedinačnih skupina. Oni, čije su kuće i druge prostorije pretražene su dovedeni u USKOK na ispitivanje koje će se, najvjerojatnije, nastaviti i sutra. Nakon toga će tužitelji sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti da za sve , ili dio osumnjičenih, odredi istražni zatvor.

17 osumnjičenih za koje USKOK tvrdi da su se udružili i u 27 slučajeva prevarili starije građane za više od milijun kuna. Starije građane su uvjerili da su policajci ili medicinski skrbnici, odnosno službene osobe te ljudima oduzimali novac.

Zagreb: Prevaranti koji su varali starije građane privedeni u USKOK

Zagrebačka policija danas je, primjerice,  izvijestila o prevari u kojoj  je 82- godišnjakinja ostala bez više desetaka tisuća kuna. Njoj je jučer oko 10 sati na vrata stana u Korčulanskoj ulici, po prethodnom telefonskom pozivu i lažnom predstavljanju kao službena osoba, došao nepoznati  počinitelj došao koja mu je potom predala novac. 

Zagreb: Prevaranti koji su varali starije građane privedeni u USKOK

Zbog učestalosti ovakvih prijevara policija upozorava starije građane da nepoznatim osobama ne otvaraju vrata te da ne nasjedaju na izmišljene priče prevaranata. 

- Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu - poručuju iz policije. 

Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi, a u policiji sve pozivaju da kada se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi, pa i ako su im te osobe telefonski najavile dolazak.

Zagreb: Prevaranti koji su varali starije građane privedeni u USKOK Zagreb: Prevaranti koji su varali starije građane privedeni u USKOK Zagreb: Prevaranti koji su varali starije građane privedeni u USKOK

- Jedini cilj osobe koja čini takvo kazneno djelo je ući u dom i po ulasku u dom kreće predstava. Na jedan lucidan, maštovit način, domišljat u negativnom smislu, ciljano idu da otuđe novac ili vrijednosti osobe u čijem su domu, rekla je za HRT Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1