News

Komentari 14

Francuska: Deseci tisuća prosvjednika za klimu

Francuska: Deseci tisuća prosvjednika za klimu

U sto šezdeset tri prosvjedne povorke diljem zemlje sudjelovalo je 115.000 ljudi, procjenjuju organizator, od kojih 56.000 u Parizu

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u nedjelju u Parizu tražeći od vlasti veće ambicije u zaštiti okoliša, dok se čini da neće biti ništa od predsjednikova obećanja o organiziranju referenduma kako bi se odredba o zaštiti klime mogla unijeti u Ustav.

"Nisam ovamo došla da bih spašavala planet i tri kornjače, ovdje sam kako bismo spasili čovječanstvo. Vlada mora biti odvažna u provođenju zelene tranzicije", rekla je u Bordeauxu Vanessa, umjetnica i članica nevladine organizacije za zaštitu oceana Surfrider, odjevena u opravu od ribarske mreže.

U sto šezdeset tri prosvjedne povorke diljem zemlje sudjelovalo je 115.000 ljudi, procjenjuju organizatori (više od 45.000 po procjeni policije), od kojih 56.000 u Parizu (8500 po procjeni policije).

"Želimo nastaviti prosvjede zbog nedovoljno ambicioznog zakona o klimi i, kako se jutros pokazalo, gotovo sigurnog odustajanja od referenduma, što je još jedan uzmak", rekao je redatelj i aktivist Cyril Dion, sudionik pariške povorke na čijem je čelu bio transparent na kojemu je pisalo "Zakon o klimi = neuspjeh petogodišnjeg mandata".

Zakon o "klimi i prilagodljivosti", za koji je Macron htio da bude glavni dokument njegova petogodišnjeg mandata, prihvaćen je u utorak u Narodnoj skupštini.

Tekst je trebao preuzeti dio od 149 prijedloga Građanske konvencije za klimu (CCC), panela od 150 nasumce izabranih ljudi, osnovanog 2019. kako bi se građanima dala riječ u vezi s borbom s klimatskim promjenama.

Svrha zakona je utrti put 40-postotnom smanjenju emisije stakleničkih plinova "u duhu socijalne pravednosti".

Zakon predviđa ukidanje nekih domaćih zračnih linija kraćih od 2 i pol sata ako za njih postoji željeznička veza, uvođenje kaznenog djela ekocida i zabranu iznajmljivanja stanova koji će se od 2028. smatrati "toplinskim cjedilom".

Macron je obećao CCC-u da će zastupnicima poslati prijedlog o izmjeni 1. članka Ustava. No tjednik Journal du Dimanche piše da je predsjednik odustao od referenduma zbog otpora u Senatu, gdje desnica ima većinu (tekst moraju u istom roku odobrili oba doma da bi mogao ići na referendum).

Odgovarajući na upit France Pressea, ured francuskog predsjednika je rekao da se od izmjene ustava nije odustalo, ne spominjući ipak referendum.

U nacrtu zakona kaže se da Francuska "jamči zaštitu okoliša, biološku raznolikost i suzbijanje klimatskih promjena".

Većina u Senatu se protivi uporabi pojma "jamči", ocijenivši da zaštiti okoliša daje prednost pred drugim ustavnim načelima.

Najčitaniji članci