Obavijesti

News

Komentari 8

Francuska poziva Nijemce: Što prije pokrenite gospodarstvo

Francuska poziva Nijemce: Što prije pokrenite gospodarstvo
1

Na konferenciji s njemačkim ministrima financija i gospodarstva, francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da su dvije zemlje dogovorile strategiju kojom žele odgovoriti na globalno gospodarsko usporavanje

Njemačka bi trebala što je moguće prije pokrenuti svoje gospodarstvo koje usporava, rekao je u četvrtak francuski ministar financija, jedva skrivajući frustriranost zbog sporosti Berlina u poticanju gospodarskog oporavka.

Francuski donositelji politika sve su više zabrinuti jer njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, ne zna kako odmaknuti se od ruba recesije i žele da Berlin učini više sa svojim proračunskim suficitom.

Na novinskoj konferenciji s njemačkim ministrima financija i gospodarstva, francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da su dvije zemlje dogovorile strategiju kojom žele odgovoriti na globalno gospodarsko usporavanje i trgovinske napetosti, koje osobito teško pogađaju njemačko izvozno orijentirano gospodarstvo.

Rekao je da se strategija temelji na tri stupa: "Daljnje smanjenje javnog duga gdje je potrebno. A to je slučaj u Francuskoj; daljnja provedba strukturnih reformi, kako mi to činimo u Francuskoj; usvajanje proračunskih politika koje će preuzeti vodeću ulogu od monetarnih politika."

No napomenuo je da se, premda postoji suglasnost o pristupu, još vodi rasprava o vremenskom okviru za djelovanje.

"Savršeno dobro znam - Olaf Scholz i ja razgovaramo puno o tome - da je Njemačka počela trošiti više novca, ali još se vodi rasprava o vremenskom okviru", rekao je Le Maire govoreći o njemačkom ministru financija.

"Njemačka je spremna, i dalje vjerujemo da je već sada potrebno aktivirati ovu strategiju", dodao je.