Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Francuska poziva Nijemce: Što prije pokrenite gospodarstvo

Na konferenciji s njemačkim ministrima financija i gospodarstva, francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da su dvije zemlje dogovorile strategiju kojom žele odgovoriti na globalno gospodarsko usporavanje

FILE PHOTO: Informal meeting of EU leaders in Sibiu Informal meeting of EU leaders in Sibiu
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
8 komentara

Njemačka bi trebala što je moguće prije pokrenuti svoje gospodarstvo koje usporava, rekao je u četvrtak francuski ministar financija, jedva skrivajući frustriranost zbog sporosti Berlina u poticanju gospodarskog oporavka.

Francuski donositelji politika sve su više zabrinuti jer njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, ne zna kako odmaknuti se od ruba recesije i žele da Berlin učini više sa svojim proračunskim suficitom.

Na novinskoj konferenciji s njemačkim ministrima financija i gospodarstva, francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da su dvije zemlje dogovorile strategiju kojom žele odgovoriti na globalno gospodarsko usporavanje i trgovinske napetosti, koje osobito teško pogađaju njemačko izvozno orijentirano gospodarstvo.

Rekao je da se strategija temelji na tri stupa: "Daljnje smanjenje javnog duga gdje je potrebno. A to je slučaj u Francuskoj; daljnja provedba strukturnih reformi, kako mi to činimo u Francuskoj; usvajanje proračunskih politika koje će preuzeti vodeću ulogu od monetarnih politika."

No napomenuo je da se, premda postoji suglasnost o pristupu, još vodi rasprava o vremenskom okviru za djelovanje.

"Savršeno dobro znam - Olaf Scholz i ja razgovaramo puno o tome - da je Njemačka počela trošiti više novca, ali još se vodi rasprava o vremenskom okviru", rekao je Le Maire govoreći o njemačkom ministru financija.

"Njemačka je spremna, i dalje vjerujemo da je već sada potrebno aktivirati ovu strategiju", dodao je.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message