Obavijesti

News

Komentari 201

U New Yorku više od 60 posto cijepljenih, ukidaju se mjere

U New Yorku više od 60 posto cijepljenih, ukidaju se mjere

Oni koji su cijepljeni ne moraju više nositi maske ni na otvorenom niti u zatvorenim prostorima. Nakon nekoliko dana oklijevanja, ta odredba stupa na snagu u srijedu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.13

New York ukida brojne restrikcije

Nakon što je bio u epicentru pandemije u proljeće 2020. i mjesecima pokazivao krajnji oprez pred koronavirusom, New York je u srijedu ukinuo brojna ograničenja.

Napredovanje cijepljenja, a više od 60 posto Njujorčana je primilo barem jednu dozu, i pad stope pozitivnih na covid sada manji od 1,5 posto, potaknulo je velike banke poput JPMorgan Chasea ili Goldman Sachsa da počnu radnike koji su radili na daljinu vraćati na posao u tvrtke.

Oni koji su cijepljeni ne moraju više nositi maske ni na otvorenom niti u zatvorenim prostorima. Nakon nekoliko dana oklijevanja, ta odredba stupa na snagu u srijedu. 

Neki koriste to dopuštenje i doista ne nose maske, dok su drugi oprezniji. 

"Teško je znati kojih se pravila pridržavati", priznala je Miranda Maxwell (41) koja je u potpunosti cijepljenja. "I dalje nosim masku kada sam među ljudima i u zatvorenim prostorima", dodala je. 

U svijetu je dosad u pandemiji zaraženo 164,4 milijuna ljudi, a umrlo ih je 3,4 milijuna. SAD ima najviše i zaraženih (33 milijuna) i umrlih (587.000). 

20.26

Velika Britanija pokreće istraživanje o trećoj dozi cjepiva

Britanska vlada je pokrenula u srijedu klinička ispitivanja, navodno prva u svijetu, o imunološkom odgovoru koji izaziva treća doza cjepiva protiv covida-19. 

S gotovo 128.000 umrlih, u Velikoj Britaniji se stanje bitno popravilo nakon duge i stroge zimske karantene i masovne kampanje cijepljenja. 

Kako bi sačuvale napredak, vlasti predviđaju u jesen, nakon završetka kliničkih ispitivanja, pokrenuti kampanju o imunološkom odgovoru izazvanom trećom dozom cjepiva.

Ovo ispitivanje javne zdravstvene službe (NHS) u kojem će sudjelovati 2886 dragovoljaca koji su u potpunosti cijepljeni, proučavat će učinke sedam različitih cjepiva: Oxford/AstraZenece, Pfizer/BioNTecha, Moderne, Novavaxa, Valneve, Janssena i Curevaca.

Vlada financira ispitivanje s 19,3 milijuna funti a ono će početi u lipnju i prvi rezultati se očekuju u rujnu.

Britanska vlada nada se da će zadržati prednost pred pandemijom dok se u zemlji nastavlja otvaranje.

U ponedjeljak su otvoreni pubovi, održavaju se kulturni događaji i otvaraju stadioni iako zabrinjava brzo širenje indijske varijante virusa, posebno na sjeverozapadu zemlje i u Londonu.

Vladu optužuju da je u travnju zakasnila pooštriti restrikcije na putovanja iz Indije, kada je premijer Boris Johnson planirao put u New Delhi.

To službeno putovanje je na kraju otkazano zbog novog vala zaraza u Indiji, koja je dodana na britansku crvenu listu. Putnici iz Indije moraju u karantenu u hotel na vlastiti trošak.

16.50

Pfizer će proizvoditi komponentu za covid cjepivo u Irskoj

Pfizer bi po prvi puta trebao početi proizvoditi ključni sastojak za svoje cjepivo protiv covida-19 u irskom pogonu, priopćio je u srijedu američki proizvođač lijekova.

Postojeći pogon Pfizera u Grange Castleu u Dublinu proizvodit će "mRNA supstancu za lijek", dok će proizvodnja otpočeti do kraja godine, rečeno je u priopćenju.

Postavljanje proizvodnog pogona koštat će 40 milijuna dolara te će u njemu biti zaposleno 75 osoba, rečeno je.

"S obzirom na opsežne tehničke procese prijenosa, razvoj na mjestu događaja, postavljanje opreme i regulacijska odobrenja koja su potrebna za pogon, očekujemo da će proizvodnja krenuti do kraja 2021. godine."

Irski premijer Micheál Martin izrazio je dobrodošlicu proizvodnji u Twitter objavi riječima da su to "sjajne vijesti... koje smještaju Irsku u srce borbe EU-a protiv pandemije."

15.15

SAD će putem COVAX-a donirati znatnu količinu cjepiva

AD će putem COVAX-a, instrumente Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), siromašnijim zemljama donirati znatnu količinu cjepiva protiv covida-19, kazala je u srijedu američka koordinatorica za covid Gayle Smith.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da će do kraja lipnja SAD poslati dodatnih 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u treće zemlje, uz već ranije obećanih 60 milijuna doza, no za sada nije isporučena niti jedna doza.

Radi se o cjepivima Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson koje je američki regulator odobrio po hitnom postupku.

"Raspodjela cjepiva će u znatnom dijelu ići preko COVAX-a, no još uvijek nismo donijeli konačne odluke", kazala je Smith, dodajući da još nije odlučeno u koje će se zemlje slati doze cjepiva.

Smith je rekla da SAD također planira povećati izdvajanje za COVAX , uz dvije milijarde dolara koje su već donirane programu WHO-a tijekom proteklih mjeseci.

Biden je prije dva dana kazao da se s novih 20 milijuna, broj doza cjepiva koje je obećala Bijela kuća popeo na 80 milijuna, što je "pet puta više od bilo koje druge zemlje", uključujući Kinu i Rusiju.

Krajem travnja Washington je najavio slanje 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece u druge zemlje, ali do dan danas nije poslana ni jedna doza jer američke zdravstvene vlasti nisu dale zeleno svjetlo.

15.00

HZJZ: Cijepljenje u tvrtkama u punom zamahu

Nakon zaposlenika mesne industrije PIK Vrbovec, mobilni tim HZJZ-a u srijedu je cijepio oko 1500 zaposlenika prehrambene i farmaceutske kompanije Podravka - a to je samo jedna u nizu tvrtki koja je pokazala interes za cijepljenjem zaposlenika protiv covida-19, izvijestio je HZJZ. 

“Nastavak cijepljenja zaposlenika u tvrtkama jasno pokazuje kontinuirani interes za cijepljenje i ove grupacije ljudi. Danas smo u Koprivnici cijepili oko 1500 zaposlenika Podravke i nastavljamo dalje prema raspoloživim količinama cjepiva", izjavila je pomoćnica glavnoga koordinatora za cijepljenje i ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

Istaknula je da mobilni timovi HZJZ-a i drugih županijskih zavoda javljaju ohrabrujuće informacije s terena i u punoj brzini cijepe zainteresirane zaposlenike. "Cilj procijepljenosti više od polovine građana do kraja lipnja nam je sve bliže", poručila je Bubaš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da je utrošak cjepiva intenzivan, te objasnio da se time, uz cijepljenje 1. i 2. prioritetne skupine, omogućuju cijepljenje i u esencijalnim industrijama.

“Povećane količine cjepiva omogućile su nam cijepljenje u 6. brzini mobilizirajući timove HZJZ-a, županijskih zavoda kao i čitav zdravstveni sustav. Na građanima je da iskoriste ovu sveobuhvatnu dostupnost cjepiva na terenu i dođu do svoje doze", poručio je Capak.

Kako je objasnio HZJZ, u konkretnom primjeru cijepljenja radnih organizacija i ustanova, prioritet su kolektivi s povećanim epidemiološkim rizikom zbog boravka više ljudi kroz duže vrijeme u zatvorenom  prostoru, a prednost se daje onim grupacijama kod kojih se u kraćem vremenskom roku cijepljenjem može obuhvatiti više osoba.

Dodaje se da se nastavljaju i uobičajena cijepljenja u ordinacijama liječnika obiteljske medicine i na mjestima u organizaciji županijskih zavoda za javno zdravstvo, kao i na posebnim punktovima u većim gradovima za masovno cijepljenje građana.

HZJZ je izvijestio da je do sada u Hrvatskoj cijepljeno ukupno milijun i 78.103 građana što je 32,08 posto odraslih osoba, pri čemu je njih 328.176 primilo dvije doze cjepiva.

Cijepljenje protiv covida-19 u Hrvatskoj i dalje se provodi punim intenzitetom na svim cijepnim mjestima, a građane se poziva da osiguraju svoj termin za cijepljenje putem svih uobičajenih kanala za prijavu.

Komentari 201