Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

Francuski antirasisti napali su Vatrene zato što su svi bijelci

'Francuska reprezentacija sastoji se od igrača različitih rasa i etničkog podrijetla, igrat će protiv hrvatske ekipe koja je dramatično uniformna, bezbojna...'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
92 komentara

Francuska antirasistička organizacija prozvala je hrvatsku reprezentaciju jer su previše uniformirani, drugim riječima - da je u ekipi previše bijelaca - piše francuski Valeurs Actuelles

Pariška podružnica LICRA (Internacionalna Liga protiv rasizma i antisemitizma) trebala bi biti organizacija koja se bori protiv rasizma. No njihove primjedbe iznesene 15. srpnja na račun naših nogometaša ne mogu se protumačiti drugačije nego kao rasističke. 

Riječ je o vjerojatnoj najutjecajnijoj antirasističkoj nevladinoj organizaciji u Francuskoj, koja se bavi zaštitom prava ljudi svih boja i etničkog podrijetla. No u statusu objavljenom na Facebooku uoči finala između reprezentacija Hrvatske i Francuske, organizacija je pohvalila francuski tim zbog multikulturalizma i multietnicizma, dok su hrvatsku ekipu okvalificirali kao 'dramatično uniformiranu' i 'bezbojnu', piše Voice of Europe.

Objava izazvala žestoke reakcije

Današnja utakmica značajna je u povijesnom i sociološkom smislu... Francuska reprezentacija sastoji se od igrača različitih rasa i etničkog podrijetla, igrat će protiv hrvatske ekipe koja je dramatično uniformna, bezbojna... 

Objava je uklonjena nakon vala žestokih kritika sa svih strana i zamijenjena objavom u kojoj se hrvatska reprezentacija optužuje za šurovanje s mafijom, no i to je u međuvremenu nestalo s Facebooka organizacije. 

Reagirala je i centrala Licre s isprikom. Istaknuli su da Licra ne podržava izjavu koju su objavili njihovi pariški kolege te da su iz tog razloga uklonili tekst s društvene mreže.

No internet pamti, pa je na Twitteru objavljeno mnoštvo negativnih komentara na ksenofobnu izjavu organizacije koja bi trebala štititi ljudska prava u cjelini, a ne samo ako su dovoljno 'šarena'.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message