Obavijesti

News

Komentari 4

Francuzi želi ujedinjenu EU oko carina, Nijemci za pregovore

Francuzi želi ujedinjenu EU oko carina, Nijemci za pregovore

Ako dođe do povećanja carina, kao u automobilskoj industriji, naša bi reakcija trebala biti jedinstvena i snažna, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire

VIDEO

Francuska vlada je u nedjelju poručila da bi Washington trebao očekivati zajednički odgovor ujedinjene Europe u slučaju daljnjeg povećanja carina na uvoz europskih proizvoda u SAD, nakon što je Njemačka signalizirala da je spremna na pregovore.

Kako jakoj njemačkoj automobilskoj industriji prijete veće carine na izvoz u SAD, njemačka kancelarka Angela Merkel je prošlog četvrtka rekla kako će podržati sniženje carina EU na uvoz američkih automobila.

„Ako sutra dođe do povećanja carina, kao u automobilskoj industriji, naša bi reakcija trebala biti jedinstvena i snažna kako bi pokazali da je Europa ujedinjenja i suverena sila“, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

„Više nije pitanje hoće li biti trgovinskog rata, rat je već počeo“, dodao je na gospodarskoj konferenciji u Aix-en-Provence.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Američki predsjednik Donald Trump uveo je početkom lipnja carine od 25 posto na uvoz čelika i aluminija iz EU, Kanade i Meksika. Kasnije je dodatno podigao tenzije zaprijetivši da će nametnuti 20 posto carina na uvoz svih automobila proizvedenih u EU, što bi oborilo trenutne poslovne planove prodaje automobila u SAD-u.

„Neka se zna da ćemo, ako budemo napadnuti, reagirati zajednički i čvrsto“, rekao je Le Maire.

SAD trenutno obračunava carinu od 2,5 posto na uvezene osobne automobile iz EU i 25 posto na uvezene kamione. EU, pak, naplaćuje 10 posto carina na uvoz američkih automobila.

Prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), EU ne može smanjiti uvozne carine samo za američka vozila, već bi ih trebala smanjiti za sve članice WTO-a.

Zbog manje izloženosti američkom tržištu, francuska automobilska industrija bila bi manje pogođena američkim carinama, no u slučaju spuštanja europskih carina, morali bi se suočiti s jakom konkurencijom azijskih proizvođača, a to je vjerojatnost koja brine francusku vladu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina