Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Frans Timmemans dao podršku SDP-u za europski parlament

HDZ i njihovi prijatelji Pučani, s njihovim vodećim kandidatom Manfredom Weberom, nisu uspjeli osigurati spas za Uljanik i 3. maj, zato je važno da predsjednik EK bude socijaldemokrat, istaknuo je Bernardić

FILE PHOTO: Frans Timmermans, the newly elected Party of European Socialists President, speaks during the Party of European Socialists annual meeting in Lisbon
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
23 komentara

Vodeći kandidat Stranke europskih socijalista (PES) i prvi potpredsjednik Europske komisije te njen povjerenik za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima Frans Timmermans boravio je u nedjelju u Rijeci s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i kandidatima SDP-a za Europski parlament kojima je dao podršku na tim izborima.  

Timmermans je izjavio kako Rijeka simbolizira ono što bi Europa trebala biti, a to je "živjeti različitost i povijesne traume ostaviti za sobom te se okrenuti budućnosti".

Varaždin: Predizborni skup SDP-a na KazaliÅ¡nom trgu BERNARDIĆ U VARAŽDINU: 'Inzistirat ćemo da niti jedna plaća ne bude ispod 4000 kn'

- Kad god je nacionalizam bio dominantan, Rijeka je patila, te stoga sad trebamo inzistirati na gradnji mostova, prijateljstva i traženju zajedničkih rješenja - rekao je na konferenciji za novinare.

Kazao je da su ga domaćini upoznali s problemima brodogradilišta Uljanik i 3. maj, te istaknuo kako socijaldemokrati imaju zadaću pripremiti građane i radnike za novu ekonomiju u budućnosti.

Pula: Na ulaznoj porti postavljen transparent s pozivom na štrajk glađu | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Uvjeren sam da brodogradnja ima budućnost, i to u okretanju gradnji održivih plovila, s manjim utroškom energije, te specijalizaciji u brodogradnji. Europska komisija će sudjelovati u traganju za rješenjima problema brodogradnje i ako postanem predsjednik Europske komisije, budite sigurni da ću biti na vašoj strani. No, važno je i da u brodogradilištima budu kvalitetne uprave, kakve radnici zaslužuju - rekao je Timmermans.

Zauzima se za porast plaća i bolju kvalitetu radnih mjesta, jer, kako je naveo, danas više nije dovoljno imati posao, nego i biti odgovarajuće plaćen. Tri mjere koje zagovara su: da u svakoj članici EU minimalna plaća bude najmanje 60 posto prosječne plaće u toj zemlji, da multinacionalne kompanije plaćaju 18 posto poreza na dobit u zemljama gdje ga ostvaruju te da se smanji ili ukine razlika u visini plaća žena i muškaraca.

Važno da na čelu EK imamo borca za slobodu, jednakost i protiv korupcije

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako je Timmermans svojim radom, životnim iskustvom i predanošću idealima pokazao da živi socijaldemokraciju.

- Hrvatskoj je važno pitanje vladavine prava i Povelje o temeljnim pravima, što je njegovo područje djelovanja u Europskoj komisiji - rekao je Bernardić, napominjući kako se kod nas povećava indeks percepcije o razini korupcije i ugrožena je sloboda medija, te je zato važno da na čelu Komisije imamo borca za slobodu, jednakost i protiv korupcije.

Varaždin: Predizborni skup SDP-a na Kazališnom trgu | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- HDZ i njihovi prijatelji Pučani, s njihovim vodećim kandidatom Manfredom Weberom, nisu uspjeli osigurati spas za Uljanik i 3. maj, unatoč tomu što su imali sve poluge moći i institucije, zato je važno da predsjednik EK bude socijaldemokrat - istaknuo je Bernardić.

Nositelj SDP-ove liste na izborima za Europski parlament Tonino Picula istaknuo je kako su ti izbori važni za definiranje smjera Europske unije.

Zagre: Konvencija SDP-a u Hypo centru BERNARDIĆ: 'Dosta je nepravde, kriminala, afera, korupcije i nepotizma'

- Mi u SDP-u bismo željeli da EU bude jednako uvjerljiva u 21. stoljeću, kao što je bila uspješan politički projekt u drugoj polovici 20. stoljeća - naglasio je. 

Dobrodošlicu Timmermansu, Bernardiću i SDP-ovim kandidatima uputili su predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel i županijske stranačke organizacije PGŽ Zlatko Komadina.

Upitan o mogućim poslijeizbornim dogovorima s Europskom pučkom strankom i ALDE, Timmermans je kazao da su temeljni problemi konzervativaca, što se žele ponašati kao i do sad, a što smatra neprihvatljivim, te njihova suradnja s krajnjom desnicom.

CRO DEMOSKOP Rejting vodećih stranaka pao, a bliže se izbori za EU parlament

- Problem, na koji sam ih upozoravao, jest njihova suradnja s krajnjom desnicom, a sad vidimo gdje ih to dovodi, kao u Austriji ili u Italiji. Mi nikad nećemo surađivati s krajnjom desnicom, jer je u našem naslijeđu borba protiv fašizma i borba partizana, a ja, ako postanem predsjednik EK nikad neću tražiti njihovu podršku - istaknuo je.

I Hrvatska bi trebala potpuno zabraniti fašistička obilježja 

Bernardić je, komentirajući inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se obilježavanje Dana državnosti vrati na 30. svibnja, ustvrdio da HDZ, u nedostatku političkog sadržaja, nemogućnosti da zaustavi iseljavanje i poveća plaće, govori o Bleiburgu, otvara pitanja novih revizionizama. Spominjući manifestaciju u Bleiburgu, rekao je da bi Hrvatska, kao i Austrija, trebala potpuno zabraniti fašistička obilježja.

Kao i sve ostalo, i oglašavanje je znatno poskupjelo, odgovorio je Bernardić na novinarski upit prema kojemu je SDP na promidžbu, od dozvoljenih četiri milijuna kuna, već potrošio dva i pol milijuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message