Obavijesti

News

Komentari 23

Frans Timmemans dao podršku SDP-u za europski parlament

Frans Timmemans dao podršku SDP-u za europski parlament

HDZ i njihovi prijatelji Pučani, s njihovim vodećim kandidatom Manfredom Weberom, nisu uspjeli osigurati spas za Uljanik i 3. maj, zato je važno da predsjednik EK bude socijaldemokrat, istaknuo je Bernardić

VIDEO

Vodeći kandidat Stranke europskih socijalista (PES) i prvi potpredsjednik Europske komisije te njen povjerenik za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima Frans Timmermans boravio je u nedjelju u Rijeci s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i kandidatima SDP-a za Europski parlament kojima je dao podršku na tim izborima.  

Timmermans je izjavio kako Rijeka simbolizira ono što bi Europa trebala biti, a to je "živjeti različitost i povijesne traume ostaviti za sobom te se okrenuti budućnosti".

'Inzistirat ćemo da niti jedna plaća ne bude ispod 4000 kn'
'Inzistirat ćemo da niti jedna plaća ne bude ispod 4000 kn'

- Kad god je nacionalizam bio dominantan, Rijeka je patila, te stoga sad trebamo inzistirati na gradnji mostova, prijateljstva i traženju zajedničkih rješenja - rekao je na konferenciji za novinare.

Kazao je da su ga domaćini upoznali s problemima brodogradilišta Uljanik i 3. maj, te istaknuo kako socijaldemokrati imaju zadaću pripremiti građane i radnike za novu ekonomiju u budućnosti.

Pula: Na ulaznoj porti postavljen transparent s pozivom na štrajk glađu

- Uvjeren sam da brodogradnja ima budućnost, i to u okretanju gradnji održivih plovila, s manjim utroškom energije, te specijalizaciji u brodogradnji. Europska komisija će sudjelovati u traganju za rješenjima problema brodogradnje i ako postanem predsjednik Europske komisije, budite sigurni da ću biti na vašoj strani. No, važno je i da u brodogradilištima budu kvalitetne uprave, kakve radnici zaslužuju - rekao je Timmermans.

Zauzima se za porast plaća i bolju kvalitetu radnih mjesta, jer, kako je naveo, danas više nije dovoljno imati posao, nego i biti odgovarajuće plaćen. Tri mjere koje zagovara su: da u svakoj članici EU minimalna plaća bude najmanje 60 posto prosječne plaće u toj zemlji, da multinacionalne kompanije plaćaju 18 posto poreza na dobit u zemljama gdje ga ostvaruju te da se smanji ili ukine razlika u visini plaća žena i muškaraca.

Važno da na čelu EK imamo borca za slobodu, jednakost i protiv korupcije

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako je Timmermans svojim radom, životnim iskustvom i predanošću idealima pokazao da živi socijaldemokraciju.

- Hrvatskoj je važno pitanje vladavine prava i Povelje o temeljnim pravima, što je njegovo područje djelovanja u Europskoj komisiji - rekao je Bernardić, napominjući kako se kod nas povećava indeks percepcije o razini korupcije i ugrožena je sloboda medija, te je zato važno da na čelu Komisije imamo borca za slobodu, jednakost i protiv korupcije.

Varaždin: Predizborni skup SDP-a na Kazališnom trgu

- HDZ i njihovi prijatelji Pučani, s njihovim vodećim kandidatom Manfredom Weberom, nisu uspjeli osigurati spas za Uljanik i 3. maj, unatoč tomu što su imali sve poluge moći i institucije, zato je važno da predsjednik EK bude socijaldemokrat - istaknuo je Bernardić.

Nositelj SDP-ove liste na izborima za Europski parlament Tonino Picula istaknuo je kako su ti izbori važni za definiranje smjera Europske unije.

'Dosta je nepravde, kriminala, afera, korupcije i nepotizma'
'Dosta je nepravde, kriminala, afera, korupcije i nepotizma'

- Mi u SDP-u bismo željeli da EU bude jednako uvjerljiva u 21. stoljeću, kao što je bila uspješan politički projekt u drugoj polovici 20. stoljeća - naglasio je. 

Dobrodošlicu Timmermansu, Bernardiću i SDP-ovim kandidatima uputili su predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel i županijske stranačke organizacije PGŽ Zlatko Komadina.

Upitan o mogućim poslijeizbornim dogovorima s Europskom pučkom strankom i ALDE, Timmermans je kazao da su temeljni problemi konzervativaca, što se žele ponašati kao i do sad, a što smatra neprihvatljivim, te njihova suradnja s krajnjom desnicom.

Rejting vodećih stranaka pao, a bliže se izbori za EU parlament
Rejting vodećih stranaka pao, a bliže se izbori za EU parlament

- Problem, na koji sam ih upozoravao, jest njihova suradnja s krajnjom desnicom, a sad vidimo gdje ih to dovodi, kao u Austriji ili u Italiji. Mi nikad nećemo surađivati s krajnjom desnicom, jer je u našem naslijeđu borba protiv fašizma i borba partizana, a ja, ako postanem predsjednik EK nikad neću tražiti njihovu podršku - istaknuo je.

I Hrvatska bi trebala potpuno zabraniti fašistička obilježja 

Bernardić je, komentirajući inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se obilježavanje Dana državnosti vrati na 30. svibnja, ustvrdio da HDZ, u nedostatku političkog sadržaja, nemogućnosti da zaustavi iseljavanje i poveća plaće, govori o Bleiburgu, otvara pitanja novih revizionizama. Spominjući manifestaciju u Bleiburgu, rekao je da bi Hrvatska, kao i Austrija, trebala potpuno zabraniti fašistička obilježja.

Kao i sve ostalo, i oglašavanje je znatno poskupjelo, odgovorio je Bernardić na novinarski upit prema kojemu je SDP na promidžbu, od dozvoljenih četiri milijuna kuna, već potrošio dva i pol milijuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik