Obavijesti

News

Komentari 3

Fuch o jahti za Geodetski faks: Čekamo njihovo očitovanje

Fuch o jahti za Geodetski faks: Čekamo njihovo očitovanje

Drugi par rukava je, dodao je, način na koji se ta vozila koriste i da li se ona koriste u skladu sa zakonom i propisima. "Mislim da je to onaj dio koji je predmet istrage, kaže ministar

VIDEO

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da nema dodatnih informacija vezano za izvide policije na Geodetskom fakultetu oko nabavke luksuznog automobila i jahte europskim novcem te da čeka očitovanje samog fakulteta koje je zatražio.

"Mi smo kao Ministarstvo uputili upit da nam se Geodetski fakultet očituje. Automobili i brodovi su kupljeni u okviru dva različita projekta. Nadzor nad regularnošću trošenja radi SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje) i koliko znam do okončanja projekta nije bilo nikakvih primjedbi. To je sve odobreno i projekt je završen", kazao je Fuchs novinarima nakon Vlade.

Ne mogu narediti niti zatražiti ostavku nekog dekana

Policija upala na Geodetski fakultet: Uzeli dokumentaciju vezanu za EU projekte?
Policija upala na Geodetski fakultet: Uzeli dokumentaciju vezanu za EU projekte?

Drugi par rukava je, dodao je, način na koji se ta vozila koriste i da li se ona koriste u skladu sa zakonom i propisima. "Mislim da je to onaj dio koji je predmet istrage, a prema informacijama koje imam ne vidim nekakve prekršaje u samoj nabavci projekta", istaknuo je ministar.

Rekao je da su vozila nabavljena u kontekstu jednog projekta geodetske uprave gdje je fakultet bio samo jedan od suradnih institucija, a brodovi kupljeni iz jednog projekta koji je financiran iz operativnog programa i bio je vrijedan nešto malo manje od milijun eura i išao je kroz MZO.

Na novinarski upit je li moralno koristiti plovila u privatne svrhe i treba li netko za to odgovarati poručio je da nije u redu ako je bilo zlorabljenja i ako se to dešavalo "to ide svakome na dušu", ali u konkretnoj situaciji ne znaju je li toga bilo.

"To moramo vidjeti u očitovanju, netko će morati obrazložiti zašto i na koji način je netko koristio, ako je koristio ta vozila u neke druge svrhe, a ne isključivo istraživačke i poslovne i da li je za sve to skupa postojala suglasnost i odobrenje čelnih ljudi", dodao je Fuchs.

Dekan Geodetskog faksa o kupnji jahte: 'To nije luksuz, ne možete u kaiću isploviti do Visa'
Dekan Geodetskog faksa o kupnji jahte: 'To nije luksuz, ne možete u kaiću isploviti do Visa'

Ukoliko se pokaže da su se vozila koristila u privatne svrhe ostavke, tvrdi, ne može zatražiti. "Prvo bi se nešto takvo trebalo riješiti unutar samog sveučilišta, a ja ne mogu narediti niti zatražiti ostavku nekog dekana", kazao je ministar, dodavši da ipak može poslati moralnu poruku.

"Moralno poručujem da ukoliko se takve stvari događaju da se ljudi moralno ponašaju", rekao je.

Novinari su Fuchsa pitali da komentira ministra obrane Marija Banožića i to što mu je odobren APN-ov kredit, na što je kazao da ne vidi prepreku ako postoji zakon koji kaže da ga može koristiti.

"On je samo jedan od građana koji ako ima pravo po zakonu to može koristiti. Taj kredit koristili su i mnogi saborski zastupnici i dužnosnici. Mislim da je u redu samim time što su i svi ranije mladi ministri i dužnosnici koristili te kredite", rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...