Obavijesti

News

Komentari 2

Fuchs: Inspekcija je odradila što je trebala po važećim zakonima

Fuchs: Inspekcija je odradila što je trebala po važećim zakonima

Prema nalazu prosvjetnog inspektora, utvrđene su nepravilnosti u radu škole i izrečene mjere te je slučaj prijavljen policiji nakon izjave profesorice da je ocjene promijenila jer se "to od nje tražilo"

VIDEO

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da je Prosvjetna inspekcija u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji odradila sve kako je trebala po važećim zakonima te ponovio da će se dio zakona koji se odnosi na zaključivanje ocjena, a koji je nazvao sivom zonom, mijenjati.

Odgovarajući na pismo koje mu je u četvrtak uputila Nastavnička grupa Školska zbornica, ministar je rekao kako misli da "svi skupa zaboravljaju da ministarstvo nije ovdje isključivo zbog učitelja, nego i zbog učitelja i zbog škola i zbog same koncepcije odvijanja odgojno-obrazovnih procesa, ali jednako tako i učenika i roditelja".

"Mi moramo zaista držati jedan balans između svega toga skupa da se poučavanje i učenje u školama odvija na način kako je to najbolje moguće", rekao je ministar novinarima nakon prezentacije novog kurikuluma pod radnim nazivom Kritičko mišljenje.

NG Školska zbornica uputila je otvoreno pismo ministru nakon objave nalaza prosvjetnog inspektora o obavljenom nadzoru u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji koji je pokrenut po službenoj dužnosti nakon što je objavljeno da je supruga predsjednika Republike Sanja Musić Milanović gotovo tjedan dana nakon završetka nastave uputila mail ravnateljici škole Zdravki Martinić-Jerčić u kojemu je upozorila na nepravilnosti na nastavi matematike, a nakon kojega su promijenjene već zaključene ocjene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fuchs: Nadam se da više nikome neće pasti na pamet da utječe na profesore. Sve ide na policiju
Fuchs: Nadam se da više nikome neće pasti na pamet da utječe na profesore. Sve ide na policiju

Prema nalazu prosvjetnog inspektora, utvrđene su nepravilnosti u radu škole i izrečene mjere te je slučaj prijavljen policiji nakon izjave profesorice da je ocjene promijenila jer se "to od nje tražilo".

U pismu NG Školska zbornica ističe da je Zakon o odgoju i obrazovanju za slučaj izmjene ocjena u Klasičnoj gimnaziji vrlo precizan te da nije "siva zona", ustvrdivši da ga je prosvjetni inspektor u svom nalazu prekršio ili zaobišao.

Ministar Fuchs smatra da je "inspekcija odradila sve ono kako je trebala odraditi po važećim zakonima i podzakonskim aktima" te da ocjena nije nezakonita. "Ocjena je zakonita zato što zakon kaže da je valjana ona ocjena koja je na kraju prošla razredno vijeće", rekao je.

"Sivom zonom" u Zakonu smatra to što s jedne strane stoji da se "ocjene javno zaključuju u razredu na nekakvom zadnjem satu i da se onda učenika pita želi li odgovarati za eventualno bolju ocjenu i ukoliko netko od učenika želi odgovarati, mora mu se omogućiti odgovaranje pred komisijom u roku od 48 sati", a nakon toga zakon kaže da je "definitivna ocjena ona koja je prošla razredno vijeće".

To će se, najavio je, promijeniti u zakonu kako se "ovakve stvari ubuduće ne bi ponavljale".

Nastavnica kaže da su je tražili da mijenja ocjenu Milanovićevu sinu, nalaz ide sad na policiju
Nastavnica kaže da su je tražili da mijenja ocjenu Milanovićevu sinu, nalaz ide sad na policiju

Na pitanje zbog čega se u izvještaju ne spominju i ocjene iz latinskog, koje su isto tako mijenjane kao i ocjene iz matematike te zašto je profesorica kažnjena, ako je ocjena zakonita, ministar je odgovorio da je profesorica iz matematike prosvjetnoj inspekciji izjavila da se od nje zahtijevalo da promijeni ocjenu, dok profesorice iz latinskog to nisu učinile.

Kada je pak riječ o opomeni profesorici matematike, ministar je rekao da je tu "bilo još nekih propusta zbog čega je njoj rečeno da treba neke stvari popraviti, isto kao što je rečeno i ravnateljici da su uočeni određeni nedostaci u postupanju i vođenju škole".

To nisu nedostaci zbog kojih bi netko bio smijenjen ili dobio otkaz, nego takvi da se daje određeni rok da se greške isprave, objasnio je.

Na pitanje hoće li smijeniti ravnateljicu, ako se utvrdi da je ona tražila izmjenu ocjene, ministar je odgovorio da će "prvo dobiti u ruke nalaz" koji će pokazati "tko je i zašto i na koji način tražio od učiteljice da promijeni ocjene" te dodao da ta mjera postoji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.