Obavijesti

News

Komentari 25

Gađali su škole, bolnice, trgove i ubijali djecu na igralištima...

Gađali su škole, bolnice, trgove i ubijali djecu na igralištima...
1

Na današnji dan prije 25 godina prvi put je oglašena opća opasnost u Slavonskom Brodu. Trajala je sve do 7. listopada. Grad su neprestano granatirali a ciljevi napada bili su pretežno civilni

VIDEO

Vrtići, škole, bolnice, trgovi, parkovi, igrališta - sve su to mjesta na koja su padale granate te kobne 1992. godine. Mjesta na kojima se sijala smrt i na kojima su ginuli nevini civili. 

Sve je počelo na današnji dan prije 25 godina. Tada je prvi put oglašena opća opasnost u Slavonskom Brodu koja je trajala do 7. listopada 1992. Na grad je palo 130 teških bombi "krmača", 13 raketa zemlja-zemlja tipa "luna" i desetine tisuća topničkih i raketnih zrna svih promjera. Ciljevi napada su bili pretežito civilni. Mjesta gdje se okupljaju ljudi..Rijetko su gađali neki od vojno značajnih ciljeva.

Samo je gradska bolnice ne nalazeći se na liniji vatre, ne nalazeći se ni blizu linije bojišnice, više puta je namjerno gađana i pogađana. Obično su napadani bez povoda, iznenada i mučki. Napadani su iz Bosne svim vrstama teškog oružja, srpski zrakoplovi nadlijetali su Brod svakodnevno.

Cilj je bio uništiti, razoriti i ubiti

Od osam dječjih vrtića sedam je pogođeno, neki i više puta. U brodskoj općini od 65 osnovnih škola pogođeno je 21, dok su od srednjih škola najviše stradale Gimnazija "Matija Mesić" i Tehnička škola. Osim stambenih objekata teško je stradalo 56 spomenika kulture, a od njih je najviše oštećena stara Tvrđava. Više puta pogođena je stara franjevačka crkva, Magistrat, gradske palače u središtu grada, a razaranja nisu bili pošteđeni ni spomenici kulture u brodskim selima. Omiljene mete neprijatelja su bile katoličke crkve u okolnim selima.

Samo početkom svibnja 1992. na Slavonski Brod su bačene 94 bombe „krmače“ svaka teška 250 kg, te je preko 100 zrakoplova napalo ovaj grad radi odsijecanja pomoći bosanskim Hrvatima u Posavini, ali i odmazdi zbog uspjeha hrvatskih snaga u Bosni tih dana.

U službenom izvješću zapisano je: Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. godine, pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva, jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti.

Nitko nikad nije odgovarao

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Samo tijekom 1992. godine stradalo je 27-ero djece, jedan cijeli razred djece. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

U znak sjećanja na nevinu žrtvu sve djece poginule u Slavonskom Brodu je podignut spomenik "Djevojčica”, rad akademskog kipara Antuna Babića. Spomenik je podignut 2000. godine, na inicijativu udruge Hrvatska žena, a postavljen je ispred OŠ "Hugo Badalić”, jer je samo iz te škole tijekom rata poginulo ukupno 16 učenika. 

Ubili mu troje djece, suprugu i majku

U Slavonskom Brodu prošle godine otkriveno je i spomen obilježje "Prekinuto djetinjstvo". Grad je kao mjesto postavljanja spomen obilježja odabran zbog činjenice da je tijekom rata živote izgubilo najviše djece.

- U jednom trenutku, pedeset metara od mene, 3. svibnja 1992. godine poginulo mi je troje djece, supruga i majka. U istom napadu poginulo je još dvoje djece obitelji Petrović. Sva djeca su se držala za ruke. Tog dana grad je nadlijetalo devet MiG-ova, a kad sam ugledao crveni oblak prašine sve mi je bilo jasno, rukama sam kopao da dođem do njih - prisjetio se tada Josip Stanić, koji je cvijeće položio kod spomen obilježja ispred udruge roditelja poginule djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...