Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Gadafi poručio: Neću napustiti Libiju i umrijet ću kao mučenik

Svjedoci su glavni grad Libije, Tripoli, opisali kao ratnu zonu, a vojni zrakoplovi su bombardirali dijelove Tripolija. Moamer Gadafi u utorak je rekao da neće odstupiti

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
35 komentara

Moamer Gadafi, čelnik Libije u utorak popodne obratio se narodu i rekao je kako neće odstupiti kao što su to napravili vođe u nekim drugim državama, već će ostati u zemlji i umrijeti kao mučenik. Naglasio je kako je Libija njegova zemlja i zemlja njegovih predaka. Prosvjednike koji traže njegovu ostavku nazvao je slugama vraga. Rekao je i kako sve u zemlji pripada Libijcima, a on samo ima ulogu u obrani države. Pozvao je Libijce da ga podupru jer će u protivnom postati robovi Amerike. Gadafi se pozvao i na libijski ustav i rekao je kako će se sve neprijatelje zemlje kazniti smrtnom kaznom. Naglasio je kako je on donio slavu Libiji te kako nema funkciju s koje bi mogao otići jer je on uvijek bio i ostat će vođa revolucije. Za sebe kaže da je beduinski ratnik koji je donio slavu libijskom narodu. Prosvjednike je nazvao kukavicama koje žele poniziti Libiju. Dodao je kako se oni dogiraju i piju te opijaju našu djecu. Pozvao je sve koje vole Moamera Gadafija da izađu na ulice i pokažu kako se ne boje ' bandi, štakora i plaćenika'. Naglasio je i da će, ako okolnosti to budu tražile, upotrijebiti silu i zaprijetio da će 'počistiti kuću po kuću'. Upozorio je i da će u Libiji izbiti građanski rat ako prosvjednici budu ustrajali u svojim zahtjevima, piše BBC.

Gadafi poslao na prosvjednike tenkove te vojne zrakoplove

Libijski čelnik Muamer Gadafi je u utorak pokušao suzbiti pobunu tenkovima, helikopterima i vojnim zrakoplovima, izvještavaju svjetski mediji. New York Times piše kako su svjedoci Tripoli opisali kao ratnu zonu. Vojni zrakoplovi su bombardirali dijelove glavnog grada, a plaćenici su pucali po civilima. Jedan od svjedoka rekao je kako su u gradu Al Bajdi Gadafijevi plaćenici ubili 26 ljudi. 

Prema navodima lokalne televizije u Libiji, Gadafi je rekao kako će se uskoro obratiti narodu te će najaviti nove reforme.

Opozicijske skupine u Libiji izvijestile su kako je do sada ondje poginulo oko 500 ljudi. Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a, rekao je u ponedjeljak kako je razgovarao s Gadafijem te ga je pozvao da prestane napadati civile u Libiji. Građani u Libiji se bune protiv 42-godišnje Gadafijeve vladavine. O stanju u Libiji u utorak je raspravljalo i Vijeće sigurnosti UN-a. Njemačka kancelarka Angela Merkel je zaključila kako je Gadafijev govor zastrašujuć. Vijeće Arapske lige je odlučilo kako Libija do daljnjega neće sudjelovati na njezinim sjednicama. 

Castro: SAD će narediti invaziju NATO-a na Libiju

Bivši kubanski vođa Fidel Castro uvjeren je kako će SAD uskoro narediti NATO-u da pokrene invaziju na Libiju kako bi Amerika preuzela nadzor nad naftnim poljima, piše AP. Castro kaže kako vlada SAD-a nije nimalo zabrinuta za mir u Libiji te kako bi invazija NATO-a mogla početi za nekoliko sati ili nekoliko dana. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message