Obavijesti

News

Komentari 1973

Dok su jedni dijelili puse, drugi su širili uvrede i izjave mržnje

Dok su jedni dijelili puse, drugi su širili uvrede i izjave mržnje
18

Ispred zagrebačke katedrale 'pali' prvi gay poljupci. Na prosvjed gay zajednice došlo je mnogo antiprosvjednika koji su ih zasipali uvredama. Sukoba, srećom, nije bilo

VIDEO

U subotu su 'pali' prvi gay poljupci ispred zagrebačke katedrale na prosvjedu 'Ljubi bližnjega svoga' kojeg je organizirala udruga Zagreb Pride nazadovoljna, kako kažu, homofobnim izjavama Crkve u zadnjih mjesec dana. 

Na prosvjed na koji je, prema procjenama organizatora, došlo oko 200 pripadnika LGBT zajednice privukao je i velik broj antiprosvjednika. Uglavnom je bila riječ o braniteljima koji su došli 'mirno obraniti Crkvu od besramne uvrede', drugih uvrijeđenih građana, ali pojavilo se i nekoliko destaka pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boysa koji su stali u prvi red do policije. 

Srećom, policija je jakim snagama osiguravala i stvorila tampon zonu između jednih i drugih pa do većih sukoba nije došlo. 

Privedeno nekoliko maloljetnika

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policija je tijekom prosvjeda privela jednog mladića koji je pokušao probiti policijski kordon, a trojicu 14-godišnjaka koji su bacali jaja i upaljače gonit će prekršajno. Iako je prosvjed bio zakazan za 15 sati, već sat vremena prije ispred katedrale stigle su jake policijske snage s maricama. 

Zanimljivo, nakon njih, a prije prosvjednika stigli su nezadovoljni branitelji, građani ali i Bad Blue Boysi. 

'Prosvjed pred katedralom je provokacija'

- Nemam ništa protiv ljudi druge spolne sklonosti, ali došao sam jer ovo nije mjesto za takav prosvjed. To me kao katolika smeta i to smatram provokacijom ali mislim da neće biti nikakvih problema. Ne dao Bog da bude bilo kakvo nasilje jer ne želimo nikome zlo. Da se ovo događa na Jelačić placu ne bi se ni pojavio, ali ovako me smeta - rekao je doktor Ivica Crnica.

- Znate li priču o dva brata iz Biblije,  jedan se izgubio i kasnije vratio svom ocu. Tako će nam se vratiti i oni u naše okrilje. Ovo su otvorene provokacije. Ja ne govorim po gradu da sam katolik, to je moja stvar. To što rade u svoja četiri zida imaju moju podršku, ali ovo paradiranje po gradu troši samo naš krvavo zarađeni novac . Nitko protiv njih nema ništa , ali ovo je samo trošenje našeg novca, zanima me samo koliko će od toga oni platiti, rekao je Dalibor Božan. 

Na prvu gay pusu antiprosvjednici odgovorili: Ubij, ubij pi...

Oko 14.45 sati počeli su dolaziti pripadnici LGBT zajednice 'naoružani' transparentima 'Ljubi bližnjega svoga' i glasnom muzikom. Na svaku njihovu izjavu i govor kojima su pozivali da pokažu što znači ljubav i jednakost, antiprosvjednici su odgovorili žustrim uvredama i povicima: 'Hrvatska, Hrvatska', 'U boj, u boj' i 'Za dom, spremni'. 

Antiprosvjednike je posebno razjarilo kada je 'pao' prvi gay poljubac. Tada su im odgovorili žestokim povicima 'Ubij, ubij p****!', pokazuju srednji prst, te su okrenuli leđa prosvjednicima. 

'Crkva gazi naše dostojanstvo'

Na pitanje zašto su baš ispred katedrale odlučili prosvjedovati organizatori kažu  da je to zbog toga što je to mjesto s kojeg trebaju dolaziti samo riječi ljubavi, a 'dolaze samo riječi mržnje. To je najvidljivije u zadnjih mjesec dana i to kroz izjave kardinala, Crkve, letaka itd.'  

- Vrh Crkve vodi agresivnu i homofobnu kampanju. Sustavno nas demoniziraju, a biskupi čine sve što je moguće da pogaze naše dostojanstvo - rekla je Matea Popov iz Zagreb Pridea. 

Jedan od prosvjednika iza LGBT zajednice, Mateo Popov tvrdi da je, po njihovim procjenama, bilo oko 200 pripadnike njihove zajednice te da je zadovoljan skupom. 

'Uvrede smo ignorirali, šaljemo im ljubav i puse'

- Uvrede smo ignorirali, šaljemo im ljubav i puse. Uspjeli smo jer smo okupili gay osobe ali i ljude koji nas podržavaju i poslali poruku ljubavi koja glasi:' Mladi niste sami' - rekao je Popov. 

Organizatori su oko 16 sati objavili da je prosvjed gotov. Pozvali su prosvjednike da ostave sve  transparente i rekvizite u praznoj fontani ispred katedrale, te da se još ne razilaze, već da to,  iz sigurnosnih razloga, učine malo kasnije i to u većim grupama. U dogovoru s policijom, ona je prosvjednike maricama odvezla na sigurnije lokacije.

Zagrebačka nadbiskupija se ogradila od oba prosvjeda

U Zagrebačkoj nadbiskupiji rekli su kako nemaju ništa ni s jednim od prosvjeda.  

- Ograđujemo se od oba prosvjeda i stalo nam je samo do dostojanstva kaptolskog trga koji ne smije biti narušen. Dođe li do bilo kakvih incidenata, unaprijed se ogradjujemo od njih jer nemamo veze ni s jednom ni s drugom stranom - rekli su neslužbeno Večernjem listu uoči prosvjeda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1973
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.