Obavijesti

News

Komentari 7

Glas poduzetnika poručio Vladi: Sadašnje mjere su nedovoljne

Glas poduzetnika poručio Vladi: Sadašnje mjere su nedovoljne

UGP od Vlade traži nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta po modelu da svi s padom prometa od 40 posto imaju pravo na 4.000 kuna participiranja u neto plaći zaposlenika plus otpis poreza i doprinosa

VIDEO

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u četvrtak je spočitnula Vladi da se njezini predstavnici ne sastaju s predstavnicima privatnog sektora nego s ljudima koji im odgovaraju te je ponovila svoje zahtjeve za pomoć poduzetnicima, upozorivši da su sadašnje mjere nedovoljne.

UGP tako reagira na jučerašnji sastanak ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca. 

Iz te Udruge stoga napominju da iako Vlada tvrdi da se radi o sastanku s predstavnicima poduzetnika, da to naprosto nije istina. Kako tvrde, sastali su se s gospodarstvenicima koji su pokazali nebrojeno puta kako ne zastupaju interese privatnog sektora.

'Sadašnja situacija posljedica je isključivo odluka premijera jer mjere nije donosio na vrijeme'
'Sadašnja situacija posljedica je isključivo odluka premijera jer mjere nije donosio na vrijeme'

Također, navode da iako je udruga Glas poduzetnika daleko najveća dobrovoljna udruga poduzetnika i obrtnika u cijeloj Hrvatskoj, s preko 14.400 članova, Vlada ih ponovno ignorira, čime sustavno ignorira probleme poduzetnika koje predstavljaju.

Ističu da na sastanku s ministrom Ćorićem nije bilo pravog predstavnika poduzetnika koji bi se doista izborio za mikro, male i srednje poduzetnike te se ponovno nisu dogovorile mjere koje bi omogućile opstanak poduzetnicima i obrtnicima te koje bi osigurale da se tvrtke ne zatvore.

Pozivajući se na analize njihovog Ekonomskog savjeta, iz UGP-a kažu da je prije ovog 'lockdowna' bilo ugroženo gotovo 7000 tvrtki i mnogobrojna radna mjesta. S mjerama u prosincu broj ugroženih se znatno povećao, a ono što Vlada i njeni predstavnici rade, jednostavno nije dovoljno, tvrde. 

„Nisu se jučer ministri sastali s poduzetnicima, nego s gospodarstvenicima i mahom stranačkim kolegama. Gospodarstvenici su mitska bića, ostaci prošlog sistema, niti poduzetnici, niti menadžeri, niti obrtnici, već oni koji preko stranačkih/partijskih knjižica dobivaju poslove“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

'Vlada snosi odgovornost za ovo i očekujem od građana da će im ispostaviti račun na izborima'
'Vlada snosi odgovornost za ovo i očekujem od građana da će im ispostaviti račun na izborima'

Mjere koje su dogovorene na sastanku UGP može podržati samo djelomično i to dio vezan za participiranje u neto plaći i otpis davanja državi za istu. Djelomično podržavaju i participiranje u fiksnim troškovima. Međutim, smatraju da je nužno da se pomogne svim tvrtkama koje imaju pad prometa veći od 60 posto, a ne samo onima koje su zatvorene. 

UGP od Vlade traži nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta po modelu da svi s padom prometa od 40 posto imaju pravo na 4.000 kuna participiranja u neto plaći zaposlenika plus otpis poreza i doprinosa, a za sve s padom prometa iznad 60 posto traže i dodatno participiranje u fiksnim troškovima. Također, traže i dostupnost Covid kredita preko HAMAG-BICRO-a svima s padom prometa od 20 posto na više, a ne samo onima s padom prometa od 60 posto.

Od dugoročnih mjera, traže poreznu reformu odnosno manji PDV u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, ukidanje većine parafiskalnih nameta, ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, promjena zakona o doprinosima za mikro poduzetnike i sl. Također, žele da se provede reforma pravosuđa te javne uprave i lokalne samouprave.

- Sada je vrijeme za reforme i za donošenje dugoročnih mjera. Hrvatski poduzetnici nemaju vremena za sastanke s gospodarstvenicima i mjerama koje služe samo kako bi se spriječio kolaps. Potrebno je osmisliti set mjera koje će doista biti korisne poduzetnicima i koje će doprinijeti što bržem oporavku gospodarstva - ističu u prioćenju. 

Napominju i da se sredstva iz fondova oporavka Europske unije moraju utrošiti na investicije u gospodarstvu, a ne na krpanje javnih gubitaša i projekte u javnom sektoru koji ne donose vrijednost.

- Scenarij u koji idemo je onaj u kojemu nedostaju sredstva za mirovine i plaće, a sve zbog nespremnosti Vlade da posluša poduzetnike. Propast tvrtki znači manjak u proračunu, pa se pitamo od čega će se nakon zime financirati, između ostalog, plaće liječnika, profesora i policajaca? - zaključuju u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Nije dovoljno izaći na kavu te kod frizera pa je sve opet ok...'
VIDEO: PANEL O KRIZI

'Nije dovoljno izaći na kavu te kod frizera pa je sve opet ok...'

REFORME ODMAH U panel raspravi 24sata stručnjaci kritizirali ministra Marića: 'Trebao se prvo zadužiti vani, jer kad svi krenu to radit, mi ćemo izgledati najgori'. Za mlade kažu: ' Oni apsolutno ne puše političare...'

Nakupi se: Komore su lani od članarina ubrale  292 mil. kuna
KOLIKO TROŠE NA PLAĆE, USLUGE...

Nakupi se: Komore su lani od članarina ubrale 292 mil. kuna

U Hrvatskoj više od 20 komora raspolaže s gotovo 630 milijuna kuna imovine, pokazuju podaci inicijative Psihološko proljeće. To su prilično zatvoreni sustavi koji ubiru novac, a članovi često ne znaju kako se on točno troši
Hrvatska više ne može čekati. Trebamo reforme i to odmah!
KAKVU ZEMLJU ŽELIMO?

Hrvatska više ne može čekati. Trebamo reforme i to odmah!

‘Reforme odmah!’ je kampanja 24sata za provođenje nužnih reformi bez kojih Hrvatska ne može izbjeći gospodarski krah ni omogućiti bolju budućnost za sve. Podržite nas i pratite svaki dan