Obavijesti

News

Komentari 24

Glas poduzetnika traži smjenu ministra zbog straha od otkaza

Glas poduzetnika traži smjenu ministra zbog straha od otkaza
2

Oreščanin upozorava da jače mjere traže i druga gospodarska udruženja te da se zahtjevi manje-više svode na traženje oprosta, a ne odgode plaćanja koje vlada sada nudi

VIDEO

Inicijativa "Glas poduzetnika" traži od Vlade smjenu ministra gospodarstva Darka Horvata i postavljanje stručnjaka koji će u suradnji s poduzetnicima voditi gospodarski krizni stožer, koji drže potrebnim zbog prijetnje velikog pada gospodarstva i otkaza za stotine tisuća radnika.

Glas poduzetnika te je zahtjeve istaknuo u priopćenju i video konferenciji za medije, tijekom koje su Dražen Oreščanin (tvrtka Poslovna inteligencija) i Vuk Vuković (vlasnik tvrtke Oraclum) iznijeli procjene i rezultata ankete o Vladinim mjerama za gospodarstvo.

- Nakon jučerašnjih objava mjera za pomoć gospodarstvu i naknadnih istupa u javnosti ministra Horvata, službeno smo jutros od premijera Andreja Plenkovića zatražili razrješenje ministra Horvata koji je nekompetentan i samodopadan, a ni ne komunicira s poduzetnicima, bar ne mikro, malim i srednjima. Hitno tražimo i osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo, jer sve mjere koje su do sada donesene nisu dovoljne i vrlo su slabe za zaustavljanje velikog vala nezaposlenosti, koji bi do kraja godine po našim procjenama u najcrnjem scenariju mogao obuhvatiti i više od 500 tisuća zaposlenih - poručili su iz Glasa poduzetnika.

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa

Oreščanin i Vuković tvrde da su gotovo svi od oko 700 anketiranih poduzetnika, obrtnika i zaposlenih kazali da žele Horvatovo razrješenje zbog nesposobnosti.

Oreščanin upozorava da jače mjere traže i druga gospodarska udruženja te da se zahtjevi manje-više svode na traženje oprosta, a ne odgode plaćanja koje vlada sada nudi.

- U Inicijativi je sada oko 60 tisuća poduzetnika iz oko 3.500 tvrtki i obrta, s oko 22 tisuće zaposlenih i oko 10 tisuća stalnih suradnika - iznio je Oreščanin.

Na pitanje je li im se javio tko iz vlade, kaže da još nije, kao ni od prošlotjednog četvrtka kada su vladi i Ministarstvu gospodarstva dostavili svoje mjere za gospodarstvo.

'Ugroženo je 730.000 radnika. Plenkoviću, smjenjuj Horvata!'
'Ugroženo je 730.000 radnika. Plenkoviću, smjenjuj Horvata!'

Poruke iz vlade da su otvoreni za sve razgovore i prijedloge novih mjera drži pak "čistim spinom", a odluku ministara i premijera da se odreknu plaća za ožujak jeftinim politikantstvom.

Vladine mjere za gospodarstvo u vrijeme krize covid-a 19 u usporedbi s onima u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Sloveniji i i drugdje ocjenjuju sramotnima.

Procjenjuju da bi zbog pada gospodarskih aktivnosti u svim sektorima u tri mjeseca moglo biti izgubljeno oko 300 tisuća radnih mjesta, a kada bi se primijenile mjere koje predlaže Glas poduzetnika to bi se moglo prepoloviti na oko 150 tisuća.

Bernardić: 'Nema vremena za čekanje, spasimo gospodarstvo'
Bernardić: 'Nema vremena za čekanje, spasimo gospodarstvo'

Kažu da bi se samo ukidanjem parafiskalnih nameta, što poduzetnici ionako godinama traže, došlo do oko 5 milijardi kuna, pri čemu upozoravaju da će se negativni efekti covid krize i pada gospodarstva osim u privatnom sektoru vrlo brzo pokazati i u javnom, te da se zapravo svima "crno piše" u idućih godinu i pol, jer je kriza puno gora i od ratne, i od one iz 2008., jer je gotovo sve blokirano, uz istodobni pad i ponude i potražnje.

Vuković očekuje da će se Hrvatska, sve i da krene oporavak ove godine, s posljedicama, dugovima i gubicima boriti i u 2021. i u 2022., a smatra i "strašnim" što Vlada, Ministarstvo financija i druga tijela ne iznose analize i učinke ove krize, simulacije i slično, što druge države čine.

Udar korone: 42 posto tvrtki će otpuštati, a trećina zatvoriti
Udar korone: 42 posto tvrtki će otpuštati, a trećina zatvoriti

- Nisu sva radna mjesta jednako ugrožena od ukupno njih oko 1,3 milijuna u državi, od čega je 400 tisuća u javnom, a oko 900 tisuća u privatnom sektoru, ali sigurno je da će najviše patiti oni u mikro, malim i srednjim poduzećima te obrtima, pogotovo usluge, koji već ne rade oko mjesec dana. Pogođene su i IT tvrtke čiji su poslovi i izvoz također zastali, kao i turizam u cjelini te drugi, i država će svakako morati 'upucati' veliki novac u spas, samo je pitanje kada i hoće li to biti pravovremeno - kazao je Vuković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1