News

Komentari 41

Glas: Tražimo da Ivan Turudić odstupi s funkcije šefa suda

Glas: Tražimo da Ivan Turudić odstupi s funkcije šefa suda

Turudić nije običan sudac i trebao bi biti uzor svim drugim sucima u Hrvatskoj, a njegovo ponašanje u konkretnom slučaju izvan je prihvatljivih okvira, ocijenio je Beus Richembergh

Klub zastupnika Glasa u Hrvatskom saboru zatražio je u petak da predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić zbog kršenja sudačkog kodeksa odstupi s te funkcije i da Državno sudbeno vijeće (DSV) preispita njegove postupke kojima je pokušao izbjeći odgovornost za počinjeni prometni prekršaj.

Zastupnik Glasa Goran Beus Richembergh upozorio je na konferenciji za novinare da je Turudić na čelu najvećeg suda u Hrvatskoj, na poziciji koja iziskuje najveću moguću razinu odgovornosti prema javnosti i sudačkom kodeksu.

Turudić nije običan sudac i trebao bi biti uzor svim drugim sucima u Hrvatskoj, a njegovo ponašanje u konkretnom slučaju izvan je prihvatljivih okvira, ocijenio je Beus Richembergh.

U slučaju kada vas policija zaustavi zbog prebrze vožnje, neovisno je li brzina bila mjerena na fiksnoj točki ili praćenjem presretačem, uvijek izdaje rješenje o kazni. Radi se o prekršajnom postupku u kojem možete na licu mjesta odmah ili u roku tri dana platiti kaznu umanjenu za 50 posto, podsjetio je zastupnik Glasa. 

"Turudić nije niti dimnjačar ni mesar, nego vrhunski pravnik moji mora poznavati kazneno pravo i vrlo dobro znade da ako ne plati kaznu slijedi prekršajni postupak. Sve Turudićeve naknadne izjave kojima nemušto pokušava manipulirati znak su da je neodgovoran prema vlastitoj dužnosti. To je nedopustivo i pozivamo ga da odstupi s mjesta predsjednika zagrebačkog Županijskog suda", poručio je Beus Richembergh.

Neka DSV provjeri poštovanje sudačkog kodeksa

DSV je pozvao da provjeri poštovanje odredbi sudačkog kodeksa i utvrdi Turudićevu razinu odgovornosti prema dužnosti koju obavlja, odnosno sudačkoj profesiji.  

Predsjednica Kluba zastupnika Glasa Anka Mrak Taritaš ocijenila je kako Turudić svojim primjerom pokazuje nepoštivanje ustanove kojoj je na čelu.

Pravosuđe je među tri najveća problema hrvatskog društva, a Hrvatska je u EU viceprvak po broju neriješenih predmeta. Imali smo tzv. reformu pravosuđa, no pomaka nema, dodala je.

Glas je predložio izmjene zakona kako bi rad sudaca postao otvoren, javan i transparentan - da se na web stranici vidi koliko suci imaju predmeta, koliko su ih riješili, koliko presuda im je poništeno, da suci koji dobro rade budu nagrađeni, a loši sankcionirani.

Vladajući su naš prijedlog odbili, no nećemo odustati već ćemo ga predlagati i dalje, ponovno krajem godine kada se steknu zakonski uvjeti, najavila je Mrak Taritaš.

 

Najčitaniji članci