News

Komentari 46

GLAS: Trebali bi se svi ozbiljno zabrinuti zbog institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma

GLAS: Trebali bi se svi ozbiljno zabrinuti zbog institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma

Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati, poručili su...

Odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič „Za dom spremni“ još je jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda, poručili su iz GLAS-a.

- Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini - poručili su.

Hrvatska je, navode, zemlja pod vlašću čovjeka koji se pravi da je nekakav uglađeni briselski gospodin i tobože stoji uz bok, na primjer, njemačkim političarima, koji su uzor svima kad je u pitanju odnos prema tragičnim dijelovima povijesti njihove zemlje. Umjesto toga, najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS poziva sve građanke i građane da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju ovakvim odlukama.

- Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati. Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno ne - zaključuju u GLAS-u.

Reakcija je stigla i od Kuće ljudskih prava Zagreb. Zgroženi su odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje ustaškog pozdrava Za dom spremni prilikom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave.

- Nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje Za dom spremni ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira. Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti sa Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH - navode.  

Napominju da okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je Za dom spremni ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan Ustavu, koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Europski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja.

- Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija za ljudska prava - poručili su iz Kuće ljudskih prava. 

 

 

Najčitaniji članci