Obavijesti

News

Komentari 99

'Glasati' ili 'glasovati'? Evo koji glagol ipak ima prednost...

'Glasati' ili 'glasovati'? Evo koji glagol ipak ima prednost...
1

Uoči predsjedničkih izbora ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić prednost u upotrebi daje glagolu 'glasati' pred glagolom 'glasovati', priopćio je taj institut u utorak

VIDEO

Jozić ističe da glagoli 'glasati' i 'glasovati' pripadaju hrvatskomu standardnom jeziku i da oba znače 'davanje svojega glasa na izborima ili pri kakvome odlučivanju'. 

Često se čuje dosjetka da se životinje glasaju, a ljudi glasuju, ali, objašnjava Jozić, glagol 'glasati' i glagol 'glasati se' dva su različita glagola. Tako 'glasati se' znači 'javljati se glasom ili zvukom', a glagol 'glasati' ima isto značenje kao glagol glasovati.

Hrvatski korpusi pokazuju da su tvorenice glagola glasati (izglasati, preglasati) češće u uporabi nego tvorenice glagola glasovati (izglasovati, preglasovati). 

- Na temelju boljih tvorbenih mogućnosti i veće potvrđenosti u uporabi i samoga glagola i njegovih izvedenica, prednost se može dati glagolu glasati pred glagolom glasovati, ocijenio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, zbog erupcije vulkana na Novome Zelandu javio se problem glagola 'erumpirati' ili 'eruptirati', a Jozić je poručio da jezični savjetnici i rječnici prednost daju 'erumpirati'.

U hrvatskome jeziku potvrđeni su glagoli 'erumpirati', koji je nastao prema latinskom temeljnom liku prezentu, te glagol 'eruptirati', koji je nastao prema latinskom participu perfekta pasivnom, ali i prema hrvatskoj imenici erupcija. 

Jozić je glagol 'erumpirati' usporedio s glagolom 'korumpirati'. Tako su u hrvatskome potvrđeni glagoli 'korumpirati' i 'koruptirati', ali se prednost daje glagolu korumpirati, koji je i mnogo češći u uporabi. 

Što se tiče sve češćeg korištenja engleskog pojma 'mindfulness', Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ponudio je hrvatski prijevod 'potpuna svjesnost'. Pojam označuje u svakome trenutku prisutnu potpunu svjesnost o mislima, osjećajima, tjelesnim podražajima i okolini te meditacijsku tehniku kojom se takva svjesnost postiže.

Institut će od ovoga mjeseca redovito putem medija objavljivati aktualne jezične savjete za kojima se javi potreba, najavio je Jozić. Svi će ti savjeti biti objavljeni i na mrežnoj stranici jezicni-savjetnik.hr i na aplikaciji za pametne telefone 555+ jezičnih savjeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag