Obavijesti

News

Komentari 45

Glavaš i optuženici: Ukinite presude za 'Garažu' i 'Selotejp'

Glavaš i optuženici: Ukinite presude za 'Garažu' i 'Selotejp'
1

Vrhovni sud zaključio je u utorak javnu sjednicu u povodu žalbi na nepravomoćnu presudu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučaju Selotejp i Garaža

VIDEO

Vrhovni sud zaključio je u utorak javnu sjednicu u povodu žalbi na nepravomoćnu presudu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučaju Selotejp i Garaža 1991. pošto su Branimir Glavaš i ostali optuženici zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužiteljstvo zatražilo strože kazne.

Javna sjednica Vrhovnog suda nastavljena je u utorak pošto je sud odbio prijedlog obrane trećeokrivljene Gordane Getoš Magdić da se iz Sudskog vijeća izuzme sudac Žarko Dundović, dok je prijedlog Glavešave obrane za izuzećem suca Dražena Tripala odbijen još u petak.

Predstavnica optužbe zatražila je strože kazne za šestoricu okrivljenika, ustvrdivši da sud s obzirom na stupanj nedjela i držanje okrivljenika prilikom određivanja kazne nije vredovao sve okolnosti.

Za Branimira Glavaša je utvrđeno da je bio na vrhu lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovjednik te je upravo on određivao kriterije za odabir i stigmatizaciju žrtava, kazala je tužiteljica dodavši da su odmazda i zastrašivanje bili cilj svih likvidacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obrane okrivljenika u žalbama su naveli da je tijekom postupka došlo do niza povreda kaznenog postupka, Kazenog zakona ali i Zakona o Uskoku te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega traže da se nepravomoćna presdua ukine i suđenje ponovi pred novim vijećem.

Tvrde da je iskaz Getoš Magdić u policiji i pred sucem istrage u Osijeku od listopada 2006. bio nezakonit, kao i da nije bilo uvjeta za prevođenje Krunoslava Fehira, koji je sebe opisao kao počinitelja, iz osumnjičenika u krunskog svjedoka.

Branimir Glavaš koji je zbog tog slučaja proveo u zatvoru više od pet godina rekao je, pak, da je postupak protiv njega iniciran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ-a.

Nakon dovršetka javne sjednice, članovi sudskog vijeća povukli su se na vijećanje. Odluka će strankama biti dotavljena preko prvostupnjaskog suda.

Vrhovni sud ponovno odlučuje o nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda protiv Branimira Glavaša i ostalih s obzirom da je Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv njega.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor