Obavijesti

News

Komentari 271

'Glavaš je pitao što se zbiva i naredio da ubijemo zatočenika'

'Glavaš je pitao što se zbiva i naredio da ubijemo zatočenika'
5

Glavaševi odvjetnici izvijestit će sudsko vijeće da su upravo Fehira prošlog petka osječkom Županijskom državnom odvjetništvu prijavili za cjelodnevno mučenje Čedomira Vučkovića

VIDEO

Pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda, na suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima svjedočit Krunoslav Fehir, nekadašnji "krunski svjedok" protiv Glavaša. Danas je "obični svjedok"u slučajevima "garaža" '"selotejp" i ubojstva Čedomira Vučkovića u kolovozu 1991. godine. 

Vrhovni sud odbio je Glavašev prijedlog da se Fehirov iskaz kao svjedoka izdvoji iz spisa kao nezakonit. Potom je Glavaš 30. i 31. svibnja 2019. podnio kaznenu prijavu protiv Fehira. Naveo je kako on treba imati status okrivljenika za isto kazneno djelo jer ga više ne štite odredbe koje je imao kao krunski svjedok. 

Nakon što je pročitana optužnica, Glavaš i ostali rekli su kako se ne osjećaju krivima.

Zagreb: Krunoslav Fehir svjedočio na suđenju Branimiru Glavašu

Tjerali ga da pije kiselinu

Fehir je ponovno u detalje ispričao kako je 31. kolovoza 1991. godine, u dvorištu Sekretarijata narodne obrane ubio Čedomira Vučkovića.

Ispričao je da je Zoran Brekalo dovezao dva civila tvrdeći da su teroristi. Ispitivao ih je u garaži te odlazio u sekretarijat kod Glavaša.

- Toga dana oko 21 sat sa Zoranom Brekalom ušao sam u garažu u kojoj su bili Čedomir Vučković i Đorđe Petković. Brekalo je iz akumulatora izlio kiselinu i posudicu i natjerao  Vučkovića da je popije. Potom smo zatvorili vrata garaže. Nakon nekoliko udaraca, Vučković je istrčao van, prisjeća se Fehir.

Kaže kako je prvo napravio pet koraka prema njemu, a potom prema zgradi:

- Vikao sam: Stani! Potom sam u njegovom smjeru ispalio pet-šest hitaca. Pao je na trbuh. Onda je dotrčao Glavaš i pitao što se dogodilo. Nakon pet do 10 minuta Glavaš je rekao da se i drugog zarobljenika, s obzirom na ono što je vidio, ubije, kazao je Fehir.

Dodao je kao mu je Branko Zakalji rekao da su Petkovića smjestili u hladnjaču, a po postrojbi se kasnije pričalo da je završio kao Vučković.

Zagreb: Krunoslav Fehir svjedočio na suđenju Branimiru Glavašu

Sutkinja zabranila Glavaševo pitanje

Branimir Glavaš upitao je Fehira nakon njegova svjedočenja je li bio pod pritiskom oko iskaza zbog svoje seksualne orijentacije no sutkinja je zabranila to pitanje. Nakon toga Glavaševi odvjetnici stavili su primjedbe na istinitost iskaza svjedoka u cijelosti.

Od početka odbacuju optužbe

Vučkovića je u kolovozu 1991. usmrtio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne ili "zaštitne čete" koji je naknadno dobio status zaštićenog svjedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša. Među ostalim i na temelju Fehirova iskaza Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

O prošlotjednom podnošenju kaznene prijave protiv Fehira Glavaševi odvjetnici u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu izvijestili sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, uvaživši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag