Obavijesti

News

Komentari 15

'Glavni fokus rada sljedećih mjeseci bit će nam na turizmu'

'Glavni fokus rada sljedećih mjeseci bit će nam na turizmu'
1

Novi glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da ponovno objedinjeni Državni inspektorat (DI) ne želi biti represivni aparat već partner gospodarstvenicima

VIDEO

 - Danas smo preselili na novu lokaciju u Šubićevu 29 i počeli s radom. Imat ćemo 1.465 zaposlenih, a to su svi oni koji su preko mirovinskog i zdravstvenog prijavljeni iz osam ministarstava u DI-jev sustav -  rekao je Hini glavni državni inspektor Andrija Mikulić, dodavši da se u neko skorije vrijeme neće zapošljavati novi ljudi.

Ocijenio je da je tranzicija uspješno provedena te da je uspostava objedinjenog DI-ja jedna od glavnih vladinih reformi. Govoreći o budućem modelu rada, istaknuo je da sustav neće biti represivan već partner gospodarstvenicima. 

 - Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere. Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada će nam biti transparentan. Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, a otvoren će biti i za javnost te funkcionirati po načelu jednakosti svih građana prema zakonu -  naglasio je Mikulić. 

Govoreći o prvim konkretnim akcijama, istaknuo je kako su u tijeku pripreme za turističku sezonu te da je to jedan od smjerova djelovanja.

 - Sve ćemo učiniti da se sve posloži prije sezone - i dio s prevencijom i dio s edukacijom gospodarstvenika - kako bi turistička sezona bila što uspješnija - naglasio je Mikulić. 

Objedinjeni poslovi iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava

Uvode se, kako je rekao, značajne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima vezane uz prekršajni postupak.

Uz ostalo, tu je i mogućnost otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one ne predstavljaju teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Objedinjena je tržišna, sanitarna, veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska, fitosanitarna, turistička, rudarska, opreme pod tlakom, energetska, gospodarenja otrovnim kemikalijama, rada, građevinska, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravna inspekcija. 

Tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzeo je od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, te građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa