Obavijesti

News

Komentari 10

Glineni Donald i Putin druže se kod kipara Steve u Banja Luci

Glineni Donald i Putin druže se kod kipara Steve u Banja Luci
4

Samoukom kiparu Stevi Selaku (47) za svaku je skulpturu trebalo oko 200 kilograma materijala. Najviše je truda uložio u Melaniju, kod koje je pazio i na najmanji detalj...

VIDEO

Rođeni Riječanin koji živi u Banjoj Luci (BiH) u svojem se dvorištu svakodnevno druži s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom suprugom Melanijom.

Stevo Selak (47) izradio ih je u prirodnoj veličini od gline i modelarskoga gipsa, a Melania, kaže Selak, odlazi u krug banjalučke tvornice obuće Bema, koja je prvoj dami SAD-a darovala par lijepih cipela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

- Inspiracija dolazi sama od sebe, a na internetu tražim samo osnovne podatke o visini lika koji ću izraditi - govori ovaj samouki kipar, inače diplomirani politolog s još dva završena fakulteta. Kiparstvom se bavi dvije godine, a osim bračnog para Trump izradio je i ruskog predsjednika Vladimira Putina sa psom. Putin ruku drži na srcu govoreći: “Sve za Rusiju”, dok ga Trump tapše po ramenu. Kako voli filozofiju, Selak je izradio i Sokrata, ali i sina Meteja kad je imao šest godina te samoga sebe.

- Za skulpturu Trumpa trebalo mi je oko 200 kilograma materijala, a za Putina nešto manje - objašnjava Selak dodajući kako mu zbog količine potrebnog materijala, ali i zbog toga jer nije pretjerano oduševljen političarima s ovih prostora, dosad još nije palo na pamet izraditi skulpturu Milorada Dodika. Za onu Melanije Trump, kaže, prilično se namučio.

Kiparstvom se bavi dvije godine

- Ona je, po mojem mišljenju, najljepša žena na svijetu i pazio sam na svaki detalj. Njoj sam se od svih najviše posvetio i samo sam joj glavu dotjerivao tridesetak puta - prepričava Selak. Kad god bih joj prišao, činilo mi se da to nije to i da ona zaslužuje puno bolje i ljepše - kaže Selak dodajući kako su kiparstvo, ali i pisanje za njega zabava. U svojoj knjizi “Život - uputstva za upotrebu” iznio je sva svoja iskustva, a ta je knjiga najprodavanija u BiH i prevedena na četiri jezika. Druga njegova knjiga zove se “Zapisano u vremenu” i u njoj opisuje život u budućnosti.

- Tri sam puta umro. Prvi put kad sam imao svega četiri godine, bio sam mrtav 24 sata i liječnici su proglasili moju smrt. Dok su se moji roditelji pripremali za pokop, ja sam, na iznenađenje svih, došao k sebi. Godinu dana kasnije pao sam u vrelu vodu, a otac mi je kasnije ispričao da nisam disao niti davao znakove života - prisjeća se Selak dodajući da su ga liječili raznim travama pa danas nema ni jedan ožiljak, a do tada frčkava kosa sad mu je ravna.

- Treći put sam umro kad sam imao 23 godine. Prestao sam disati, ali sam bio svjestan svega. Kroz glavu su mi krenule slike iz života, a kad bi se pojavila slika moje supruge Gordane, preplavila bi me velika tuga - prepričava Selak napominjući da se ljudi ne bi trebali bojati smrti jer je ona, smatra, ljepša od života.

Vidi život u budućnosti

Još dok je bio dijete neki su smatrali da je mentalno zaostao. Prvi razred osnovne škole ponavljao je zbog tri jedinice, pa je njegov otac tužio učitelja. Na temelju pokazanog znanja Stevo je jedinice pretvorio u petice i od tada je u školi bio odlikaš. Sa svojih sedam godina pročitao je brojne religiozne knjige i stalno pričao o Bogu što tad, kaže, nije baš bilo primjereno.

- Religija je za mene sasvim normalna stvar jer kod Boga sam bio. Što se tiče života u budućnosti, ja to vidim i znam, no ne smijem sve ni napisati i govoriti. Mogu samo reći da će Hrvati 2032. godine ponovno ratovati, a protivnik će biti veliko iznenađenje. No izaći će kao pobjednici - zaključio je Selak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...