Obavijesti

News

Komentari 86

Glunčić ispada iz igre, Divjak: Izbor Fuchsa nije moj poraz...

Glunčić ispada iz igre, Divjak: Izbor Fuchsa nije moj poraz...
3

Na pitanje kakva se poruka šalje ako Fuchs bez natječaja bude izabran, Divjak je naglasila kako ona neće dozvoliti da se opstruira cijeli proces obrazovne reforme...

VIDEO

Državni tajnik Matko Glunčić kojeg je podržavao HDZ, doznajemo iz izvora bliskog ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, definitivno ispada iz igre za voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, i zbog toga su u HNS-u izrazito sretni.

Kompromis između njih i HDZ-a iznjedrio je ime Radovana Fuchsa, bivšeg ministra obrazovanja, iako se nije prijavio na natječaj. Stoga su opcije, neslužbeno doznajemo, da će se natječaj poništiti ili će Fuchs postati privremeni voditelj dok se ne raspiše novi. Kako je premijer Andrej Plenković, koji je ujedno i na čelu Posebnog stručnog povjerenstva, a koje donosi odluku, danas i sutra na službenom putu u Mostaru, konačna odluka će se znati kad se on vrati. 

Ništa od Glunčića: Reformu će voditi bivši ministar Fuchs?
Ništa od Glunčića: Reformu će voditi bivši ministar Fuchs?

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak prilikom posjeta zagrebačkoj OŠ Ivana Cankara nije htjela službeno potvrditi hoće li Fuchs doći na čelo ERS-a.

- Ja neću sada komentirati medijske navode. Mi proceduru vezanu za izbor članova, odnosno voditelja ERS-a moramo završiti. Za to još imamo dva dana. Procedura je praktički pri kraju s obzirom da za 12 članova koji se biraju na temelju javnog natječaja postoji visoka razina usuglašenosti. A što se tiče voditelja, o tome će naravno biti prijedlog koji će onda članovi razmotriti i o njemu glasovati. Tek nakon toga možemo ići dalje - rekla je ministrica dodavši kako očekuje konstruktivnu raspravu i tim koji će davati podršku Ministarstvu u ovom procesu. 

Divjak o reformi: Ja sam svoje rekla i od toga neću odustati...
Divjak o reformi: Ja sam svoje rekla i od toga neću odustati...

- Jer nemojmo zaboraviti, i po Strategiji i po Zakonu, Ministarstvo je to koje vodi proces obrazovne reforme - istaknula je.

Odluku o izboru voditelja, naglasila je, ne donosi ona, već Posebno stručno povjerenstvo.

- Ja sam jedna od članica PSP-a, a kada se pristupi izjašnjavanju to će biti u skladu sa natječajem. A hoćemo li nekoga izabrati ili ne u ovom ciklusu pustimo i komentirajmo nakon što se dogodi. Ja očekujem da Povjerenstvo odradi svoj posao u skladu sa procedurom. A hoćemo li ili ne poništiti natječaj, to pitajte nekog drugog- poručila je.

Na pitanje kakva se poruka šalje ako Fuchs bez natječaja bude izabran, Divjak je naglasila kako ona neće dozvoliti da se opstruira cijeli proces obrazovne reforme.

- Ja mislim da je ERS važno savjetodavno tijelo, ali moramo znati da ne možemo imati paralelnu liniju zapovijedanja i to se neće dogoditi. Zato jer je i po Strategiji i po Zakonu za reformu nadležno Ministarstvo. Ja neću dozvoliti da se opstruira cijeli proces i to je mislim svima jasno iz mojeg ranijeg rada i djelovanja. A Ministarstvo je sve radilo u skladu s planom - rekla je ministrica.

S obzirom da je isticala depolitizaciju reforme, na pitanje novinara hoće li izbor Fuchsa označiti njezin poraz, Divjak to ne smatra tako.

'Kritizirao sam reformu, ali to ne znači da sam njen protivnik'
'Kritizirao sam reformu, ali to ne znači da sam njen protivnik'

- Moja pobjeda je već sada u ovoj školi. Ali to nije pobjeda samo moja, nego svih onih koji na konstruktivan način promišljaju o obrazovnom sustavu. Proces mora biti uključiv, a ERS kada bude bio formiran zauzet će svoje mjesto kako je predviđeno Strategijom - istaknula je.

Na opasku da se učitelji boje da će na kraju na jesen ispasti panika, ministrica poručuje kako je u životu vodila dosta projekata i nikad nije bila frka, panika. 

- Ali istina je da mi sada imamo jednu situaciju koju do sada nismo imali u Hrvatskoj posljednjih 15-ak godina. A to je da zajedno s učiteljima kreiramo ovaj cijeli proces. 

Ukoliko bude izabran Fuchs ili drugo ime koje nije među onima koji su bili na natječaju jeli to znači vaš poraz

- Moja pobjeda je već sada u ovoj školi. Ali to nije pobjeda samo moja, nego svih onih koji na konstruktivan način promišljaju o obrazovnome sustavu. A proces mora biti uključiv, a ERS kada bude bio formiran zauzet će svoje mjesto kako je predviđeno Strategijom. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca