Obavijesti

News

Komentari 25

Hvar: Dječak se još oporavlja od trovanja plinom na jedrenjaku

Hvar: Dječak se još oporavlja od trovanja plinom na jedrenjaku
19

Na jesen počinje suđenje vlasniku broda i kapetanu za trovanje osam talijanskih turista na Hvaru 2019. Dječak (6) koji je preživio još se oporavlja

VIDEO

Dječak (6) iz Italije koji je imao teških zdravstvenih problema nakon trovanja ugljičnom monoksidom na jedrenjaku Atlantia na Hvaru u kolovozu prošle godine, još se nije oporavio.

PGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 02-08-2020 01:20

Podsjetimo, riječ je o tragediji u kojoj je smrtno stradao talijanski menadžer Eugenio Vinci (57), a još sedam državljana Italije imalo je blaže ili teže posljedice trovanja.

- Dječak je malo bolje, ali još uvijek šepa i ne može potrčati. Njegova obitelj preko svojih odvjetnika prati proces te će tražiti odštetu - kazao nam je kratko bivši talijanski senator i aktualni gradonačelnik sicilijanskog mjesta Sant’Agata di Militello, Bruno Mancuso, jedan od putnika na brodu. Kako doznajemo na Županijskom sudu u Splitu, optužnica je nedavno prihvaćena, a nakon ljeta očekuje se početak suđenja.

Prema optužnici koju je podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dvojica hrvatskih državljana, vlasnik broda (24) kao prvookrivljenik i kapetan broda (28) kao drugookrivljenih terete se zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Oni su, prema optužnici, 10. kolovoza 2019. u Omišu, protivno odredbama Pomorskog zakonika u prostor strojarnice broda ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem koji ispušta otrovne plinove. Među njima je iznimno otrovni ugljični monoksid pa se navedeni generator ne smije koristiti u zatvorenom prostoru bez osiguranja uklanjanja plinova.

Posljednja poruka preminulog Talijana: 'Ovdje je pravi raj...'
Posljednja poruka preminulog Talijana: 'Ovdje je pravi raj...'

Osmero talijanskih državljana, među kojima su bili 6-godišnji dječak i 12-godišnja djevojčica, bili su na krstarenju Jadranom ploveći prema Braču, Visu i Hvaru. Jedrenjak je 12. kolovoza 2019. oko 22 sata bio usidren u uvali Ždrilac na Paklenim otocima. Kako je bilo nepodnošljivo vruće, Talijani su tražili da im upale klimu.

Vlasnik i kapetan su stoga u pogon stavili benzinski generator. Tijekom noći na 13. kolovoza kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje te klimatizacijski sustav ugljični monoksid se širio u hodnik, salon i putničke kabine.

Prema izjavama putnika, oni su se više puta žalili na smrad iz otvora za klimu, a upravo je pokojni Eugenio Vinci te kobne večeri na isto još jednom upozoravao članove posade. Njegova supruga kazala ju je mučnina više puta budila tijekom te noći i da njezinog supruga nije bilo pokraj nje. Našla ga je sutra ujutro mrtvog u kupaonici.

Podigli optužnice za tragediju: Talijan preminuo zbog trovanja
Podigli optužnice za tragediju: Talijan preminuo zbog trovanja

Djevojčica i dječak bili su u jako lošem stanju te su hitno prebačeni u splitsku bolnicu. Djevojčica se oporavila, a dječak je, nakon što mu se stanje u splitskoj bolnici stabiliziralo, liječenje nastavio u bolnici u Rimu, no njegova rehabilitacija još uvijek traje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"