Obavijesti

News

Komentari 113

Godina velikih planova Milanu je postala godina katastrofe

Godina velikih planova Milanu je postala godina katastrofe
6

Bandić ide u nove političke i pravne bitke. Ako mu i nova godina bude kao ova i ništa mu ne bude išlo od ruke, teško može računati na nastavak političke karijere

VIDEO

Imao je sve preduvjete. Novu veliku pobjedu u Zagrebu. Vlast s urušenim povjerenjem na nacionalnoj razini. Opće nezadovoljstvo strankama i dosadašnjim politikama. Trebala je 2014. biti godina uspjeha i daljnjeg proboja Milana Bandića. 

- Sudjelovat ću na svim trima sljedećim izborima. Uspijem li realizirati još sve što sam obećao građanima Zagreba, a u šest mjeseci ostvario sam 90 posto, onda ću zajedno sa saveznicima ići na parlamentarne izbore. Ako sam od Zagreba u 14 godina napravio europsku metropolu, onda imam snage, volje i energije napraviti i europsku Hrvatsku. Zašto ne bih bio i gradonačelnik Hrvatske? - obznanio je Bandić svoje planove odmah na početku siječnja. 

Nitko nije bio samouvjereniji od njega. I nikako nije mogao više pogriješiti. Godina velikih planova se za Bandića pretvorila u godinu velike katastrofe. Baš ništa mu nije išlo od ruke. Na kraju je završio u pritvoru s optužbama za štetu od preko 20 milijuna kuna. I ono što mu još teže pada, i kada je pušten na slobodu, ne smije biti gradonačelnik. Jedinu ulogu u životu po kojoj će ostati zapamćen ne smije igrati na političkoj pozornici.

Išao na tečaj borbe protiv korupcije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na početku godine je čak išao i na tečaj borbe protiv korupcije i kako se dužnosnici i službenici trebaju ponašati u obnašanju javnih dužnosti. Radionicu je organiziralo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Iako je Bandić došao s hrpom materijala i pozorno slušao, opet ga je Povjerenstvo kaznilo s 15.000 kuna

Morao je i vratiti 122.000 kuna koje je dobio od Turističke zajednice iako je znao da ne smije dobiti naknade. Članove povjerenstva je posebno razljutilo gradonačelnikovo pravdanje da na svojoj plaći nije niti primijetio da dobiva 2500 kuna mjesečno na račun.

Urušila mu se kuća u centru grada

Već na proljeće mu se zbog neodržavanja i urušila suprugina kuća u samom centru Zagreba. Ionako su je htjeli prodati jer je zemljište vrijedilo više od kuće, ali i to je propalo zbog krize. Dom u kojem je sa suprugom proveo dio mladosti pretvorio se u gomilu građevinskog materijala čiji je odvoz obećao platiti.

Svibanj i prvi izbori na kojima je obećao sudjelovati su dolazili, a Bandić nije osnivao stranku, niti okupljao listu. Na izborima za Europski parlament se nije pojavio, niti je bilo kome izravno davao podršku. 

Miki je imao većih problema u samom gradu. U cijeloj godini nije uspio riješiti, za njega takvu banalnost, poput odvojenog prikupljanja otpada. Napravili su čak tri prijedloga novih modela naplate i recikliranja, ali niti jedan nije realiziran.

Nisu osigurane ni kante, funkcionalan plan gospodarenja otpadom nije donosio sve do jeseni. I taj plan je popraćen brojnim prosvjedima jer uključuje spalionicu protiv koje se bune građani i struka. Bandić koji je gradio imidž Batmana koji sve može, nije uspio riješiti prikupljanje smeća. Grad su preplavila i ilegalna odlagališta glomaznog otpada. Velika kampanja u kojoj je gradonačelnik kuhao "ajngemahtec" pokazala se kao uzaludno potrošen novac. Građane je pozivao na odvojeno prikupljanje, a nije uspio osigurati kante.

Uklještio mu se živac

Bandiću se ljetos ukliještio i živac na nozi, ali on je nastavio hodati po gradu i čak trčati maraton u Kupresu. Stigao je, očekivano, ali za njega neuobičajeno, među posljednjima. Bol više nije mogao ignorirati. Iako su mu preporučili operaciju, ipak je sve uspio riješiti kod kiropraktičara. 

Ono što nije mogao riješiti je pritisak koji su stvarali istražitelji. Od ljeta su ušli u Gradsku upravu. Bandićevi službenici zasigurno će na kraju godine iskazati proboj troškova tonera i papira koliko su materijala istražitelji PNUSKOK-a i USKOK-a fotokopirali. 

Kada se razvila afera sa Slavkom Linićem i njegovim izbacivanjem iz SDP-a, prijevremeno su HDZ-ovi zastupnici pregledavajući materijale otkrili: Ne prisluškuje se Linića, ali se prati Bandića. 

- Nisam zabrinut, ali nisam budala da se ničega ne bojim - komentirao je Bandić javnu objavu da je pod policijskim mjerama...

Bližili su se i drugi izbori na kojima je obećao sudjelovati na početku godine - predsjednički. Bandić ih nije puno spominjao, niti se u njih petljao. Imao je prečih problema. Nedjelja 19. listopada je bila jedan od posljednjih iznimno toplih i sunčanih jesenskih dana. Gradonačelnik se pohvalio da je u vrtu brao mahune. A onda su to poslijepodne po njega došli policajci.

Odveden je u istražni zatvor zajedno s još 15 suradnika. Tereti se da je utajio porez i prirez, oštetio grad u zamjeni zemljišta, sudjelovao u namještanju natječaja za odvoz glomaznog otpada, te zapošljavao preko veze i koristio službeni automobil čak i da bi poslao svoje prijatelje na svinjokolju u Hercegovinu.

Optužbe su za mnoge pravnike prilično tanke, ali Bandić je završio mjesec dana u pritvoru. Kako su krenule grupe podrške koje su na internetu rekordno prikupile preko 40.000 sljedbenika, Bandić se mogao ponadati masovnim prosvjedima potpore. Oni su ipak završili s 40-ak okupljenih.

Još je imao i sreće...

Ipak, na kraju godine se može reći da je imao i sreće. On je prvi gradonačelnik ili dužnosnik njegova ranga koji je pušten da se brani sa slobode nakon samo mjesec dana pritvora. Svi ostali, a najpoznatiji su bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i županica Marina Lovrić Merzel, čamili su u pritvoru dok nisu podnijeli ostavke.

Bandića su spasili odvjetnici, ali ne samo pravnim savjetom nego dotad nezabilježenim jamčevinama. Prvo je odvjetnik Krsnik ponudio svoj luksuzni ured, a onda kada to nije bilo dovoljno, odvjetnik Marijan Hanžeković je dao 15 milijuna kuna da Bandić izađe na slobodu.

Ta sloboda je važna, ali ipak nedovoljna hiperaktivnom gradonačelniku. Ne smije obavljati svoj posao i miješati se u posao svoje zamjenice Sandre Švaljek. Smije je nazvati i s njom pričati o cvijeću, ali ako joj kaže gdje posaditi cvijeće, odmah ide u pritvor. I takav fikus gradonačelnik može ostati sve dok istrage ne završe i više od stotinu svjedoka ne bude ispitano. Bandiću je uz to uhićenjima i istragama sasječena mreža najodanijih suradnika. Postao je ptica u zlatnom kavezu.

Neki njegovi suradnici tvrde da se fokusirao na obranu i uvjeren je da će sve lagano pobiti. Velike nade polaže i u Ustavni sud i vjeruje da će ga ponovno vratiti na posao. Pitanje je ima li snage u Zagrebu izazvati nove izbore i što bi s njima dobio. 

Pixsell

Kraj karijere?

Bandić je trenutno u zapećku nakon iznimno loše godine u svojoj karijeri. Čak i kada je prije 13 godina dao ostavku zbog pijanstva i bježanja od policije, vukao je konce iz sjene. I kada je preživio moždani udar, još u postelji je davao naredbe kako upravljati gradom. Kada mu je SDP oduzeo Holding i druge ovlasti, i dalje se borio i uspio pobijediti.

U 2015. godini planira izaći i na parlamentarne izbore, a teško je vjerovati da se neće pokušati vratiti i u gradsku politiku. Skoro je nemoguće da procesi protiv njega završe ove godine. Bandić će zato krenuti u nove političke i pravne bitke s neizvjesnim ishodom. Ako mu ipak i nova godina bude kao ova i ništa mu ne bude išlo od ruke, teško da može računati na nastavak političke karijere.

>>> Knjigu "Ja, Milan" potražite na svim kioscima i na mondo.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1