Obavijesti

News

Komentari 17

Godinama ga tražili: Osamu su ubili u blic-akciji od 40 minuta

Godinama ga tražili: Osamu su ubili u blic-akciji od 40 minuta
10

Vijest o ubojstvu šefa Al Qa'ide danima nije silazila s naslovnica svjetskih medija. Pravda je izvršena, rekao je Obama dok je sugrađanima prenosio veliku vijest

VIDEO

U munjevitoj akciji 1. svibnja u pakistanskom Abbottabadu ubijen je najtraženiji terorist, Osama bin Laden, šef Al Qa'ide. 

- Pravda je izvršena. Smrt Osame bin Ladena veliki je uspjeh u borbi naše nacije protiv svjetskog terorizma - rekao je Barack Obama dok je svojim sugrađanima prenosio vijest o velikoj pobjedi Amerike. 

Vijest se svijetom proširila munjevitom brzinom, a o akciji marinaca pisalo se još danima poslije. Operacija američkih marinaca trajala je 40 minuta, a Osamu su ustrijelili u glavu. Uz njega ubili su još troje muškaraca i jednu ženu. Ubojstvo najtraženijeg terorista jedna je od najspektakularnijih akcija u povijesti američkih specijalnih postrojbi. 

Za veliku akciju znalo je samo par ljudi

Dobro planirana akcija američkih snaga započela je pod okriljem noći. Za tajnu operaciju znalo je tek nekoliko ljudi u američkoj vladi. Samu operaciju napada na dobro čuvani kompleks u kojem se skrivao najtraženiji terorist izvršio je američki tim elitne mornaričke postrojbe koji je do lokacije letio u četiri helikoptera. Operacija se planirala od kolovoza prošle godine kada je američki predsjednik dobio informacije da se u gradiću Abbottabadu kod Islamabada krije Osama bin Laden. Agenti američkih obavještajnih službi počeli su pratiti Osaminog kurira koji ih je i doveo do luksuzne zgrade. Nagradu od 25 milijuna dolara nitko nije dobio jer ga nisu uhvatili živog.

Tijelo najtraženijeg terorista bacili su u more

Osamino tijelo bacili su more kako mu grob ne bi postao svetište radikalnih islamista. Posjetitelji brojnih džihad foruma s nevjericom su dočekali vijest o ubojstvu šefa Al Qa'ide. I dok su neki bili u šoku, mnogi su svojim komentarima prijetili Americi te tražili odmazdu za smrt Osame bin Ladena. I dok su Osamini poklonici bjesnili, tisuće Amerikanaca slavilo je na ulicama. 

Osama bin Laden rodio se 1954. godine u Saudijskoj Arabiji. Imao je 53 braće i sestara, a bio je najpobožniji među njima. Boreći se protiv Sovjetskih snaga u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća stekao je reputaciju odvažnog i sposobnog zapovjednika. Prvi teroristički napad organizirao je 1992. godine u Jemenu. Napadnuta su dva hotela sa stranim turistima. Vjeruje se kako je zadnji napad odobrio u siječnju. Tri istodobna napada u Iraku ubila su 133 ljudi. Najgori napadi bili su 11. rujna 2001. na WTC i Pentagon, bombaški napadi na vlakove u Bombayu 2006. godine i napadi na veleposlanstva SAD-a u Africi 1998. godine.

Urednik londonskog lista Al-Quds al-Arabi rekao je kako su Osama bin Laden i njegovi sljedbenici pričali o smrti kao što mladi govore o odlasku u disco. Zavidjeli su onima koji su poginuli u borbi.

>>> Sve o ubojstvu Bin Ladena čitajte u SPECIJALU

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk