News

Komentari 4

Godinama krao strugotine od zlata iz tvornice za proizvodnju žarulja i 'nastrugao' milijune

Godinama krao strugotine od zlata iz tvornice za proizvodnju žarulja i 'nastrugao' milijune

Radnik njemačke tvornice Osram koja proizvodi žarulje i drugu rasvjetu, ukrao je i krijumčario zlatne strugotine od ukupno 67 kilograma. Dok su ga otkrili, pristao je pomagati u istrazi, a onda je pobjegao u Rusiju...

Danas 41-godišnji osumnjičenik krao je iz vodeće njemačke tvornice žarulja i druge rasvjete Osram zlatne strugotine vrijedne oko 2,3 milijuna kuna, priopćili su iz tužiteljstva.

Dosadašnja je istraga pokazala da je gospodin 'ordinirao' između 2012. i 2016. Godine 2018. Osram je podnio prijavu za krađu.

Glasnogovornik tvrtke odbio je komentirati vijest, pozvavši se na istragu koja je u tijeku. Isprva je u njoj želio sudjelovati i sam osumnjičenik tako što je priznao kazneno djelo i surađivao, no nakon podignute optužnice se predomislio i odjurio u rodnu Rusiju.

Tamo je nakon podignute međunarodne tjeralice i uhićen.

Glasnogovornik tužitelja nije rekao kako je točno osumnjičenik krijumčario zlatne strugotine sa svojega radnog mjesta u bavarskome Regensburgu, no vjeruje se da ih je iznosio postupno, u 360 navrata.

Glasnogovornik Osrama je pojasnio da se zlatne strugotine stvaraju za vrijeme proizvodnje LED čipova. Oni se uglavnom koriste u automobilskoj industriji, primjerice za unutarnju rasvjetu u vozilima. Dodao je da se strugotine obično recikliraju.