Obavijesti

News

Komentari 6

Gong: Najviše dojava građana zbog kršenja izborne šutnje

Gong: Najviše dojava građana zbog kršenja izborne šutnje
1

Dio birača nije bio kvalitetno informiran o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogućavaju glasanje...

VIDEO

Iz Gong-a su u nedjelju izvijestili kako su prijevremeni parlamentarni izbori  dopodne prošli u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima, a najviše zbog kršenja izborne šutnje, ali i zbog propusta u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranosti birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i o ugroženoj tajnosti glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

U odnosu na rad biračkih odbora, Gong je primio dojave građana o propustima i izostanku podrške biračima, koji uključuju: onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina (Sisak, Zagreb), neodgovaranje na telefonske pozive bolesnih i nemoćnih birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu (Zagreb), neinformiranje birača o mogućim razlozima nemogućnosti glasanja te postupka glasanja uz potvrdu (Bjelovar, Zagreb, Petrčane), korištenje grafitne olovke za glasanje, što predstavlja rizik od zloupotrebe (Sv. Filip i Jakov), ugrožene tajnosti glasanja zbog neprimjereno uređenog biračkog mjesta (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac). Odgovornost za ove nepravilnosti snose kako birački odbori, tako i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati, navode iz Gonga.

Osim toga, dio birača nisu bili kvalitetno informirani o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogućavaju glasanje, kao i na još uvijek neriješeno pitanje glasanja u bolnicama.

Zabilježen je i nedozvoljen utjecaj na birače od strane promatrača Saveza mađarskih udruga u Belom Manastiru te dva slučaja „izbrisanih“ birača u Zagrebu kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište zbog čega im je oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova. Najviše prijava odnosi se na agitiranje za Miru Kovača i Damira Krstičevića, kandidate HDZ-a, a nekolicina za kandidate Ivana Vilibora Sinčića i Milana Bandića.

Iz Gonga upućuju da se neželjene promidžbene SMS poruke prijave HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je došla poruka, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke.

Ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr

Za ostale nepravilnosti građani se mogu obratiti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr, a Gong pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook profila te telefona (01) 4825 444, stoji u priopćenju Gonga.

Ostavite poruku budućoj vladi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.