Obavijesti

News

Komentari 29

Gong o Tomaševiću i Holdingu: Imenovanja bez natječaja nisu put koji su izabrali Zagrepčani

Gong o Tomaševiću i Holdingu: Imenovanja bez natječaja nisu put koji su izabrali Zagrepčani

Nije dobra poruka za političku kulturu i borbu protiv korupcije nastavljati lošu praksu netransparentnih imenovanja pozivajući se na politički pragmatizam, poručili su iz Gonga

VIDEO

Ako zaista želi promijeniti model upravljanja Zagrebom i nakon dvadeset godina vladavine Milana Bandića prekinuti s praksom netransparentnog zapošljavanja, Gong smatra kako se novi gradonačelnik Tomislav Tomašević trebao držati obećanja i standarda najavljenih u izbornom programu, poručili su u priopćenju.

- Iako je nesporno da su Grad i Holding u golemim dugovima i da je nužno djelovati što hitrije, imenovanja bez natječaja nisu put koji su građani i građanke na izborima odabrali želeći promjenu u upravljanju gradom Zagrebom - navode iz Gonga.

Povjerenstvo za sukob interesa zbog Holdinga pokrenulo postupak protiv Tomaševića
Povjerenstvo za sukob interesa zbog Holdinga  pokrenulo postupak protiv Tomaševića

Poručuju da se transparentnije kadroviranje ne događa imenovanjima preko noći, već jasno propisanim natječajima koji u svom kriterijima vrednuju prije svega stručnost, a ne stranačku podobnost.

- Nije dobra poruka za političku kulturu i borbu protiv korupcije nastavljati lošu praksu netransparentnih imenovanja pozivajući se na politički pragmatizam - dodaju i naglašavaju da je novi model upravljanja kakav je najavljivala platforma Možemo! u svom izbornom programu, izrijekom navodio odabir članova i članica uprave Holdinga (i ostalih gradskih poduzeća) kroz javne natječaje i to uz obaveznu objavu programa. To je za sada izostalo, a natječajima će se Uprava i Nadzorni odbor samo dopunjavati, kažu iz Gonga.

- Gong godinama zagovara obavezne javne natječaje prilikom izbora čelnika u javnim i gradskim poduzećima, uz pridržavanje načela stručnosti. Riječ je o našim uobičajenim komentarima na Vladine antikorupcijske programe, koje vladajući redovno zaobilaze. Preporuka proizašlih iz Gongovog istraživanja o zarobljenosti države na lokalnom nivou “Naša zarobljena mista” upravo je inzistiranje na imenovanjima temeljem natječaja, a ne dekretom. Smatra da postoji veliki korupcijski rizik tamo gdje javna poduzeća raspolažu s velikim budžetima i imaju veliki broj zaposlenih.

Bivša šefica Holdinga: Odvoz otpada će sigurno poskupjeti, a moja otpremnina je simbolična
Bivša šefica Holdinga: Odvoz otpada će sigurno poskupjeti, a moja otpremnina je simbolična

Prvi potez novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića – imenovanje stručnjaka u upravu i Nadzorni odbor Zagrebačkog Holdinga, ali mimo javnih natječaja – ne samo da je suprotan izbornim obećanjima, nego je i suprotan onome što traži Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Taj zakon propisuje da se uprava trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave trebaju birati na prijedlog predstavničkih tijela.

S obzirom na izborni rezultat i najave da će se raskrstiti s praksama prethodnika, smatramo da je novi gradonačelnik trebao voditi dobrim primjerima, ali i vlastitim predizbornim obećanjima.  Za transparentno provođenje javnih natječaja uvijek treba naći vremena - ističu iz Gonga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa