Obavijesti

News

Komentari 43

GONG:' Troškovi kampanja su plaćeni iz nepoznatih izvora'

GONG:' Troškovi kampanja su plaćeni  iz nepoznatih izvora'
1

Trenutno 57 posto u predsjedničku kampanju uloženog novca dolazi iz nepoznatih izvora. Najbrojnije donatore ima Grabar Kitarović, a najizdašniji su kod Zorana Milanovića, tvrdi GONG

VIDEO

Kako vlastita sredstva još nije prijavio nijedan kandidat odnosno kandidatkinja, trenutno 57 posto u predsjedničku kampanju uloženog novca dolazi iz nepoznatih izvora, priopćio je GONG.

Krediti stranaka poznati tek kasnije

Podsjeća i da prema novom Zakonu o financiranju političke promidžbe stranke nemaju limite za transfere prema kandidatima i kandidatkinjama niti moraju prikazati izvore svojih financija. Ako je stranka, primjerice, uzela kredit za financiranje kampanje kandidata, to će se doznati tek u godišnjim izvješćima stranaka. 

GONG upozorava i kako je samo pet kandidata odnosno kandidatkinja uopće prikazalo troškove oglašavanja na društvenim mrežama. Primjerice troškovi političkog oglašavanja Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore na Facebooku nema u predanim preliminarnim izvještajima. Osim toga, dodaju, većina je kandidata u izvješću mreže bilježila zbirno tako da još nije moguće ustanoviti koliko je novca zasad otišlo kojoj kompaniji i te podatke nije moguće usporediti s podacima objavljenim od strane samih društvenih mreža.

Od donatora najviše dobio Milanović

Kada je riječ o donacijama GONG navodi da su donatori Kolinde Grabar-Kitarović najbrojniji, oni Zorana Milanovića najizdašniji, a najizdašniji donator Index.hr koji je Dariu Juričanu donirao maksimalnih 200.000 kuna svojeg oglasnog prostora. Osim izdašnim popustima, napominju, mediji se do sada nisu uključivali u političke kampanje i kao službeni donatori.

Predizborni skup kandidata Zorana Milanovića u Ogulinu

Najveću razliku donacija i troškova ima Miroslav Škoro, 1,9 milijuna kuna, koji je taj minus prema vlastitim izjavama pokrio iz vlastitih sredstava, mada u izvještaju još to ne navodi. Razliku troškova i donacija od 1,2 milijuna kuna u kampanji aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović najvjerojatnije je pokrio HDZ, no za tu potvrdu moramo pričekati finalno izvješće nakon izbora, navodi GONG.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...