Obavijesti

News

Komentari 40

Gordana Garašić postala prva generalica u Hrvatskoj vojsci

Gordana Garašić postala prva generalica u Hrvatskoj vojsci
1

Njen posao uključivat će obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

VIDEO

Gordana Garašić postala je prva hrvatska generalica nakon što je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović na prijedlog ministra obrane donio odluku o dodjeli privremenog čina brigadne generalice.

Privremeni čin je dodijeljen u skladu s člankom 90. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

Generalica Garašić tamo je već odradila šestomjesečni mandat 2010. godine kada je u misiji ISAF-u obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN), a uz to je obnašala i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

Garašić je završila potrebne civilne i vojne škole za promaknuće, od 1. kolovoza načelnica je Uprave za personalne poslove Glavnog stožera, što je generalska dužnost te je bio jedan od uvjeta za promicanje u generalski čin. U činu brigadirke bila je nešto više od dvije godine, promaknuta je 27. svibnja 2011. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dužnosti savjetnika za rodna pitanja uvedena su u svim NATO-ovim operacijama u svijetu radi ispunjavanja obaveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 o ženama, miru i sigurnosti, a implementacija te rezolucije i prava žena i djevojčica u Afganistanu visoko su na listi prioriteta NATO-a, objasnili su nam u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Važnost provođenja rezolucije UN-a vidljiva je iz toga što će ona biti temom sljedećeg sastanka ministara obrane NATO-a.

Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja generalica Garašić usko će surađivati s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama i osobama važnim za pitanja rodne ravnopravnosti, odnosno prava žena. Njen posao uključivat će obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a