Obavijesti

News

Komentari 17

'Gospodarstvo nije stalo, ako treba spremni smo se zadužiti'

'Gospodarstvo nije stalo, ako treba spremni smo se zadužiti'
1

Ponovio je da Vlada jamči isplatu minimalne plaće za zaposlene kod poslodavaca u poteškoćama. I oni radnici koji ipak budu morali na burzu, neće ostati zaboravljeni i njima će se osigurati određeni prihod

VIDEO

Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je rekao da gospodarstvo zbog koronavirusa i potresa nije stalo te istaknuo žilavost industrije i građevinarstva, kao i normalno funkcioniranje opskrbnih lanaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatski lijek protiv korone 01:23

- Gospodarstvo nije stalo, a neke industrije moraju se i dodatno napregnuti, primjerice one koje proizvode hranu i zaštitna sredstva - rekao je Horvat u emisiji Hrvatske televizije "Dobro jutro, Hrvatska!" Već danas imat ćemo opskrbu zaštitnim sredstvima iz domaće proizvodnje, naglasio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je i da nema posebnog zastoja ni u građevinarstvu te da opskrba stanovništva funkcionira. Sustav robnih rezervi, po njegovim je riječima, gotovo pun i, bude li potrebno, stavit će se u funkciju.

Što se tiče opskrbe iz uvoza, rekao je da se strogo kontroliraju roba i ljudi koju ju dovoze, uz istovremeni napor zadržavanja uvoznih opskrbnih lanaca. Horvat je naglasio da država neće "okrenuti leđa" nijednom gospodarskom sektoru koji se zbog epidemije koronavirusa nađe u problemima.

HDZ-ov župan, sin i ekipa imali korona party, tjerala ih policija
HDZ-ov župan, sin i ekipa imali korona party, tjerala ih policija

Zaprimaju se,  kaže, prijave tvrtki i obrta za korištenje mjera Vladine pomoći, kojih je ukupno 63.  Pozvao je poslodavce da ne otpuštaju radnike.

- Ne otpuštajte, strpite se ako je ikako moguće, kriza s koronavirusom neće dugo trajati. Nitko neće ostati bez minimalnog prihoda ako je djelatnost zastala - rekao je Horvat.

Ponovio je da Vlada jamči isplatu minimalne plaće za zaposlene kod poslodavaca u poteškoćama. I oni radnici koji ipak budu morali na burzu, neće ostati zaboravljeni i njima će se osigurati određeni prihod, poručio je.

Prema podacima koje je iznio, na zavod za zapošljavanje od početka krize prijavilo se 4.500 radnika, ali ih je 1.600 i zaposleno.

- Ovo nije borba za gospodarski rast i parametre, nego za spas radnih mjesta, obrta i trgovačkih društava - poručio je ministar gospodarstva. 

Novi simptom korona virusa je anosmija, gubitak osjeta mirisa
Novi simptom korona virusa je anosmija, gubitak osjeta mirisa

Poduzetnici, dodao je, sve potrebne prijave za programe HAMAG-BICRO-a, HBOR-a, Agencije za plaćanja u poljoprivredi i drugih agencija, kao i komunikaciju s HZZ-om, mogu obaviti online, kako bi se suzbila zaraza koronavirusom.

Upitan odakle novac za potpore gospodarstvu, čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijardi kuna, rekao je kako je to sada manje bitno, ali da su glavni izvori državni proračun i europski fondovi.

- Bude li potrebno, spremni smo se i zadužiti - rekao je Horvat.

Na pitanje ima li u trgovinama kršenja zabrane dizanja cijena proizvoda kojima su cijene zamrznute, poručio je kako će svi oni koji krše zabranu biti rigorozno kažnjeni. U maloprodaji po njegovim riječima volumen prodaje raste između 40 i 60 posto.

Građanima je poručio da nema potrebe za stvaranjem velikih zaliha, jer su logistika i trgovina bile spremne za turističku sezonu.

Upitan kakva je situacija s tečajem kune, odgovorio je da je HNB u nekoliko intervencija branio tečaj te da su devizne rezerve od 19 milijardi eura i obvezne rezerve poslovnih banaka jamac da kuna neće potonuti.

- Držimo tečaj negdje na 7,6 kuna za euro i siguran sam da ćemo ga uspjeti obraniti - rekao je Horvat.

Govoreći posebno o utjecaju jučerašnjeg potresa na gospodarstvo, kaže kako je to dodatno usporilo ili 'eliminiralo' iz tekućeg poslovanja u Zagrebu neke gospodarske subjekte.

- Rane su ostale, ali se vidaju. Siguran sam da ćemo prebroditi, kako je rekla jedna gospođa - beštiju koronavirus, kao i nevolju koja nas je zadesila u Zagrebu i da će za nekoliko dana biti potpuno druga priča - zaključio je Horvat.

POGLEDAJTE ŠTO STRUČNJAK ANDREJ GRUBIŠIĆ KAŽE O NADOLAZEĆOJ RECESIJI: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje