Obavijesti

News

Komentari 45

Gosti troše manje, ali očekuju veću kvalitetu i bolju uslugu: 'Imamo stagnaciju prometa...'

Gosti troše manje, ali očekuju veću kvalitetu i bolju uslugu: 'Imamo stagnaciju prometa...'

Turisti su ove godine stigli nešto ranije, a ako se sezona produlji i na jesen, mogli bi imati rezultate na razini prošlogodišnjih. Da nije sve bajno pokazuju i prvi pokazatelji pada prometa u ugostiteljstvu

Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, rekla je za "Studio 4" kako sezona prolazi u skladu s očekivanjima.

- Europsko prvenstvo bilo je u Njemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu godine imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na razini države, koje smo mogli čuti na sektorskom sastanku prije par dana u Splitu, su u skladu sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego što to imamo sad u špici turističke godine. Odnosno, ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad. To može zvučati loše jer smo naučili na bjesomučne količine posla u srpnju i kolovozu, ali to je ono za što smo se borili, da se više radi u prvom i zadnjem dijelu godine, a da se rastereti špica sezone - kazala je Tabak.

Udarni turistički vikend: Gužve na cestama, na Bajakovu 7 km, kod Zagreba kolona od 2 km...
Udarni turistički vikend: Gužve na cestama, na Bajakovu 7 km, kod Zagreba kolona od 2 km...

Sektor pripreme i posluživanje hrane i pića ove godine bilježi rast od 6 posto u količini izdanih računa te 17 posto u financijskom prometu.

- Imali smo rast i dobre rezultate u predsezoni, a kad razgovarate s kolegama na terenu, objektivna je situacija da imamo u konkretnim restoranima samo jednu rotaciju navečer za večere. Unazad 5-10 godina znali bi imati tri rotacije večera i to u stvari znači pad u količini prometa između 10 posto i 20 posto. Što se financijskih pokazatelja tiče, ili je stagnacija ili je maleni pad ili je mrtva trka za jednak rezultat. Međutim, opet ovisi koji tip objekta. Neki su i u porastu. Dakle, nema svaka vrsta objekta istu sudbinu - otkrila je Tabak.

Joso Smolić, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kazao je kako gosti zbog krize manje troše. Naglašava, da je to bilo za očekivati.

FOTO Đir po Zadru: Na ulicama smeće, turisti se sunčaju na rivi
FOTO Đir po Zadru: Na ulicama smeće, turisti se sunčaju na rivi

Ti isti gosti, očekuju veću kvalitetu i bolju usluga.

- Na tome moramo raditi da bi održali dolazak gostiju i za sljedeće godine kad budu imali veću potrošnju.

- Svi pokazatelji govore da smo negdje na razini prošle godine, znamo da je prošla godina bila dobra. Mali pad je, ali često je bila rupa u prvoj polovici srpnja, tako je i ove godine. U Republici Hrvatskoj imamo povećanje dolaska noćenja, nešto manje dolaska, a noćenja oko 1%. Mislim da smo na dobrom putu - rekao je Smolić.

Ističe kako se pad, koji se broji u sitnim postocima, odnosi na privatni smještaj.

Ugostitelj iz Crikvenice: Ovo neće biti najgora sezona ikad. Ovo je već sad najgora sezona
Ugostitelj iz Crikvenice: Ovo neće biti najgora sezona ikad. Ovo je već sad najgora sezona

- To je bilo očekivati s obzirom na to da imamo 23.000 više kreveta u ovoj godini u odnosu na prošlu, isti je kolač, a dijeli ga puno više njih, i normalno da ne možemo svi isto dobiti, poručio je.

Tabak je rekla kako podaci s terena pokazuju kako bolje prolaze ugostiteljski objekti koji nude jednostavna jela poput roštilja, pizze i tjestenine, nego objekti koji nude tradicionalnu dalmatinsku hranu i ribu.

- Restorani koji nude autohtonu kuhinju i malo bolji nivo usluge bilježe pad, ali u ugostiteljstvu bilježimo porast broja stolica, otvaraju se novi objekti i možda i nije loše da ako imate jednu rotaciju da ona bude kvalitetna. Sad imamo priliku da ta kvaliteta bude jednaka tijekom cijele godine i to je ono na čemu moramo raditi i ustrajati - poručila je Tabak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 45
FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €
U ISTARSKOM MOMJANU

FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €

Renovirana tradicionalna istarska kuća moderno je uređena, a cijena noćenja se kreće od 300 eura do 500 eura. Od iznajmljivanja Kekin zaradi nešto više od 13 tisuća eura godišnje
Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan
ZIMA POKAZUJE ZUBE

Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan

DHMZ je za subotu zbog poledice izdao žuto upozorenje za karlovačku i gospićku regiju