Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotova je istraga: Manolić je osobno mučio i ubijao civile?

MUP ima dokaze da je Manolić osobno strijeljao civile 1945. dok je bio načelnik okružne Ozne Bjelovar, piše Večernji list. Terete ga za zločine nad 120 ljudi

Boris Ščitar/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Nakon višegodišnje istrage MUP tvrdi da ima dokaze da su Josip Manolić (91), Josip Boljkovac (89) i Rade Bulat (91) naređivali ubojstva, ali i da su osobno ubijali civile i zarobljenike, piše Večernji list. 

Manolića, koji je 1945. godine bio načelnik okružne Ozne Bjelovar, terete za zločine nad 120 zarobljenika koje su partizani počinili u šumi Lug. Tamo su ih mučili tako da su im živima rezali uši, noseve i prste nakon čega su ih ubili. Odrezane dijelove tijela bacali su na hrpu koja je bila visoka 60 centimetara. U dokazanom materijalu stoji i da je Manolić osobno streljao civile. 

Manolić, koji je vodio utamničenje kardinala Alojzija Stepinca, a bio je i drugi predsjednik hrvatske Vlade, kaže da ne zna ništa o zločinima koji mu se stavljaju na teret te da nije naređivao ubojstva i mučenja. Ističe kako nikad nije ni čuo za ljude za koje ga optužuju da ih je osobno ubio. 

Za Boljkovca, bivšeg šefa karlovačke Udbe je više svjedoka navelo da je u logoru Dubovac osobno mučio zarobljenike. Rade Bulat sumnjiči se za ubojstva kod Jazovke i u Čazmi, a policija tvrdi da je čak ubijao ljude pucajući im iz puške u usta.

Izvorni tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Možda vas zanima i ovo:
Message